Hlavní obsah

Reklama přirovnala hostie k chipsům. Pobouřila Itálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouřlivou reakci vyvolala v Itálii reklama jedné firmy na bramborové lupínky. Katolický duchovní podává při svatém přijímání mladé jeptišce namísto hostie chips, načež se ozve lahodné křupnutí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po chvíli se jeptiška otočí a kamera zabírá matku představenou, jak sedí v sakristii a spokojeně si vychutnává sáček s lupínky propagované značky.

Půlminutový klip končí sloganem „Il divino quotidiano“, volně přeloženo „Božské pro každý den“, zatímco na pozadí je slyšet melodii Ave Maria od Franze Schuberta, napsal list Corriere della Sera.

Rozhořčení v Itálii, kde se ke katolické víře hlásí více než 80 procent obyvatelstva, bylo značné. Spot se dostal i na pořad kontrolní komise reklamního průmyslu. Ta vydala doporučení, aby byl sporný klip stažen s tím, že porušuje předpisy oboru, podle nichž reklama nesmí pobuřovat, přehlížet či znevažovat náboženské přesvědčení lidí.

Klip skončil i v hledáčku Italské asociace rozhlasových a televizních diváků (Aiart), která vyzvala k jeho okamžitému pozastavení. Podle asociace reklama uráží náboženské cítění milionů praktikujících katolíků. „Je rouhačská, pobuřující, protože trivializuje rozdíl mezi bramborovým lupínkem a posvěcenou hostií.“

Tvůrce klipu se ale brání s tím, že „reklama není informace, ale jazyk“. „Pokud jsou cílem mladí lidé, musíte použít způsob vyjadřování, který je jim podobný. Jsou neuctiví, cyničtí a zábavní,“ uvedla reklamní agentura.

Američtí katolíci chtějí Bidenovi zakázat svaté přijímání

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám