Hlavní obsah

Zemřel poslední italský korunní princ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva/Turín

Ve věku 86 let v sobotu zemřel poslední italský korunní princ Viktor Emanuel Savojský. Syn Umberta II., posledního italského krále, žil dlouhodobě ve Švýcarsku, připomněl list Corriere della Sera s tím, že datum ani místo pohřbu zatím nebyly zveřejněny.

Foto: Profimedia.cz

Poslední italský korunní princ Viktor Emanuel Savojský

Článek

Viktor Emanuel Savojský žil poměrně bouřlivým životem a několikrát se zapletl se zákonem, uvedl list Corriere della Sera. Například v roce 1978 byl zatčen na Korsice za to, že postřelil z brokovnice mladého Němce, který o několik měsíců později svému zranění podlehl.

V listopadu 1991 byl sice zproštěn viny za zabití, ale byl odsouzen k šesti měsícům podmíněně za nezákonné držení zbraně. Zodpovídal se také z podezření ze zločinného spolčení v oblasti nelegálních hazardních her.

Rod Savojských vládl od středověku v Savojsku, oblasti na hranici dnešní Itálie, Francie a Švýcarska, a v Piemontu na severozápadě Itálie. Od roku 1861 vládli sjednocenému Italskému království.

Po referendu z roku 1946, na jehož základě se stala Itálie po druhé světové válce republikou, byli mužští příslušníci rodu Savojských včetně posledního krále Umberta II. a jeho syna korunního prince Viktora Emanuela ze země vypovězeni. Vrátit se do Itálie mohli až po zrušení zákazu v parlamentu v roce 2002. Viktor Emanuel se vzdal nároku na trůn, přesto nadále sídlil v Ženevě.

Krále Karla i princeznu Kate pustili z nemocnice domů

Evropa

Reklama

Související témata:
Korunní princ

Výběr článků

Načítám