Hlavní obsah

Teroristická hrozba v Evropě sílí. Stojí za ní Írán, Hamás a Hizballáh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské úřady tvrdí, že za poslední dobu překazily několik plánovaných teroristických útoků, čímž upozornily na rostoucí škálu teroristických hrozeb. Převážně měly terčem útoků být židovské a izraelské cíle. Někteří z teroristů se do Evropy dostali vydáváním se za uprchlíky.

Foto: Profimedia.cz

Zásah italské policie proti trojici Palestinců

Článek

V prosinci v rámci společného vyšetřování zatkla policie v Rakousku a v Bosně dvě samostatné skupiny afghánských a syrských uprchlíků, které měly zbraně a munici, včetně Kalašnikovů a pistolí. Někteří z nich měli podle deníku Wall Street Journal v mobilu fotky židovských a izraelských cílů, což naznačuje, že pro ně motivací byla válka v Gaze.

Jen krátce předtím byla na základě podezření z plánování útoků na Katedrálu svatého Petra v Kolíně nad Rýnem a Katedrálu svatého Štěpána ve Vídni v období Vánoc zadržena skupina Tádžiků. Oba chrámy během svátků plní stovky návštěvníků.

Toto pondělí pak italská policie zadržela tři Palestince podezřelé z příslušnosti k Brigádě mučedníků al-Aksá, kterou Evropská unie a Spojené státy evidují jako teroristickou skupinu. Podle italské policie plánovala trojice v Evropě zaútočit na civilní a vojenské cíle.

V Itálii zatkli tři Palestince podezřelé z plánování teroristických útoků

Evropa

Nový zdroj hrozby, stará taktika

Vyšetřující tvrdí, že tyto oddělené incidenty naznačují, že teroristická hrozba v Evropě nejen roste, ale také přichází z nových zdrojů, což komplikuje práci bezpečnostních složek. Vlna útoků, která tento kontinent zasáhla kolem roku 2015, byla převážně inspirována a částečně řízena Islámským státem, milicí sunnitských teroristů v Sýrii a Iráku. Nyní však hrozba nepřichází jen od Chorásánského islámského státu, afghánské odnože původní organizace, ale též od Íránu a jeho prostředníků, jako jsou Hizballáh nebo Hamás.

Německá vnitřní zpravodajská agentura, Spolkový úřad pro ochranu ústavy, na konci loňského roku varovala, že tito a další aktéři byli aktivováni konfliktem v Gaze a jejich potenciálními cíli by mohli být i Židé a židovské instituce v Evropě. Německá policie následně po celé zemi proti Hamásu a jeho spojencům provedla sérii razií.

Němečtí a nizozemští vyšetřovatelé také zatkli čtveřici lidí, kteří údajně od Hamásu dostali rozkaz otevřít tajnou skrýš zbraní a zaútočit na židovské cíle v Berlíně a napříč západní Evropou. Němečtí prokurátoři řekli, že Hamás v Evropě ukryl zbraně už před lety, ale že podezřelí, kteří byli všichni dlouhodobými členy organizace, odmítli odhalit kde.

Podle představitelů německých bezpečnostních složek Hamás, Hizballáh a na ně napojené evropské organizace používají válku v Gaze pro svou propagandu, nabírání nových členů a zisk finančních prostředků. Od útoku Hamásu na Izrael dne 7. října, kdy bylo zavražděno přibližně 1 200 Izraelců, údajně rapidně vzrostl počet finančních darů pro Hamás a Hizballáh od jednotlivců z Evropy. Tyto skupiny nyní také věnují více úsilí své aktivitě na internetu a napříč evropskými městy podporují protiválečné protesty.

Dosud Hamás a Hizballáh Evropu využívaly jen jako zdroj financí a útočiště pro své operativce. Nedávné razie proti Hamásu ovšem naznačují, že se skupina přesunula k plánování atentátů a sabotáží na evropském území, především proti židovským a izraelským cílům. Zároveň s tím roste obava, že Írán a jeho prostředníci používají k infiltraci kontinentu příliv uprchlíků.

Většina teroristů z Islámského státu, kteří v roce 2015 zaútočili v Paříži, se tam ze Sýrie a Iráku dostala vydáváním se za uprchlíky. Před rokem si o uprchlický status v EU zažádal více než milion žadatelů o azyl. Od pařížského teroristického útoku je to nejvíce.

Írán už to zkoušel dřív

Írán má historii útoků na disidenty žijící v zahraničí. V posledních letech však občas upřel svůj zrak i na Židy žijící na evropském kontinentu. V prosinci německý soud odsoudil ke třem letům vězení muže s německo-íránským občanstvím, který se jménem íránské vlády v listopadu 2022 pokusil zaútočit na synagogu v Bochumi zápalnou bombou.

V roce 2017 na podobně dlouhou dobu poslal berlínský soud do vězení pákistánského studenta, který pro íránskou vládu špehoval bývalého prezidenta Německo-izraelské společnosti s možným úmyslem jej zavraždit.

Rádio Švédsko teprve v únoru zveřejnilo, že tamní úřady na konci roku 2021 překazily plán dvou agentů Teheránu, kteří se do země dostali v přestrojení za uprchlický manželský pár, zavraždit tři prominentní lídry tamní židovské komunity. Cíli měli být bývalá šéfka Sionistické federace Saskia Pantellová, předseda Švédských židovských komunit Aron Verständig a třetí neodhalená osoba.

Údajní atentátníci Mahdi Ramezani a Fereshteh Sanaefaridová do Švédska přišli už v roce 2015 a azyl oficiálně dostali o dva roky později. Podle švédských úřadů byli nasazenými agenty Islámských revolučních gard, iránské ozbrojené skupiny, kterou Spojené státy vedou jako teroristickou, a rozkaz k vraždám dostali až přímo v roce 2021. Tato obvinění dvojice popřela.

Švédské bezpečnostní složky dvojici zadrželi na základě upozornění obdrženého krátce po její aktivaci. Několik měsíců strávila ve vazbě, než byla v následujícím roce deportována zpět do Íránu, protože důkazy nasbírané rozvědkou nejsou u švédského soudu přípustné. Zpět do Íránu putoval také úředník íránské ambasády, který se s dvojicí údajně stýkal.

„Lidé, které si vybrali za cíle, jsou viděni jako představitelé institucí spojených s Izraelem, který vidí jako nepřátelský stát, přestože jsme prostě Židé žijící ve Švédsku,“ řekla o plánovaném útoku Pantellová. Ji a ostatní cíle o hrozícím nebezpečí informovala švédská policie s tím, že atentátníkům pomáhala pohyb jejich cílů sledovat íránská ambasáda.

„Pro mě a mou rodinu bylo velmi těžké se s tou situací vyrovnat, ale nenechám se zastrašit a dál budu hájit švédské Źidy,“ vyjádřil se k situaci druhý údajný cíl Verständig.

Pantellová se od té doby přestěhovala do Izraele. Říká, že ten je i nyní pro Židy bezpečnější než Evropa, kde od sedmého října panuje vlna antisemitismu. „Tady žijeme s neustálými poplašnými sirénami, ale do Švédska se nevrátíme, protože se v Izraeli i v bombovém krytu cítíme bezpečněji,“ uvedla.

Moskevská policie má pohotovost. Kvůli západnímu varování před teroristickým útokem

Evropa

Výběr článků

Načítám