Hlavní obsah

Ukradla z Pompejí kameny. Když ji stihla kletba, poslala je i s omluvným dopisem zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmenovaná turistka poslala zpět do Pompejí několik malých kousků pemzy, které si z naleziště během svojí návštěvy odnesla. V přiloženém dopise se za své chování omluvila a dodala, že ji za krádež stihla „pompejská kletba“, kvůli které jí lékaři diagnostikovali rakovinu prsu.

Foto: Profimedia.cz

Pompeje jsou oblíbenou turistickou lokalitou

Článek

„O kletbě jsem neměla ponětí. Nevěděla jsem, že nesmím odnášet žádné kameny. Během jediného roku jsem dostala rakovinu prsu. Jsem mladá a zdravá žena, podle lékařů to byla prostě smůla,“ napsala žena v přiloženém dopise. „Přijměte moji omluvu a tyto kameny,“ dodala nešťastná návštěvnice. Informuje o tom server Business Insider.

Psaní na sociální síti X zveřejnil ředitel archeologického parku v Pompejích Gabriel Zuchtriegel. Anonymní odesílatelku informoval o tom, že ukradené kameny se vrátily domů. „Přeji vám do budoucna mnoho štěstí,“ doplnil ředitel.

Řada turistů, kteří v Pompejích ukradli nějaké artefakty, ať už kameny, kusy dlažby, či zdiva, je po nějakém čase vrátili zpět. Dostihla je údajně zmiňovaná pompejská kletba, kvůli níž se jim v životě nedařilo a potkávala je pouze smůla. „Ukrást cokoliv z archeologického naleziště je zločin, který musíme vždy nahlásit úřadům,“ vysvětlil Zuchtriegel.

Policie krádeže vyšetřuje

K návratům artefaktů dochází pravidelně. Například v roce 2020 poslala Kanaďanka, známá pouze coby Nicole, kusy mozaikové dlažby či amfor zpět do jejich domoviny. V přiloženém dopise si stěžovala, že prožívala v životě jen neštěstí a dvakrát prodělala rakovinu prsu. „Prosím, vezměte si to zpět, nosí to smůlu,“ napsala tehdy žena.

Podle serveru Business Insider jsou Pompeje častým terčem zlodějíčků, kteří chtějí cenné artefakty prodat překupníkům. Italská policie ale v posledních letech tyto zločiny tvrdě potírá. V květnu loňského roku zatkli karabiniéři 16 lidí, u kterých našli na 3500 cenných předmětů.

V Pompejích oživili antické techniky barvení textilu, výrobky nabízejí turistům

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám