Hlavní obsah

Nejslavnější florentský most čeká rozsáhlá rekonstrukce. Obnoví ho do původní krásy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během sedmi století přihlížel florentský most Vecchio mnoha dramatickým událostem. Přežil povodně, požáry i nacistickou invazi. Teď slavnou památku čeká náročná několikaletá rekonstrukce, během níž bude obnovena do původní krásy. Vyjde odhadem na dva miliony eur (přes 50 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Most pochází z roku 1345.

Článek

Most podstoupil v minulosti mnoho pravidelných údržeb na zajištění stability. Takto velký restaurátorský projekt, který se chystá nyní, bude však pro památku premiérou. „Na mostu Vecchio nikdy neproběhly takto technicky komplexní zásahy,“ cituje server CNN florentského starostu Daria Nardellu, podle nějž bude most po renovaci ještě krásnější než dosud.

Práce si kladou za cíl památku vyčistit a zbavit ji řas, mechu či plevele, který na ní roste. Nahradí se takzvané mostní závěry a dojde ke zpevnění celé konstrukce, včetně chodníku. Rekonstrukce horní části mostu začne už na podzim tohoto roku, spodní část se bude obnovovat postupně během léta 2025 a 2026.

Zhruba polovinu prostředků na opravu mostu věnovalo jedno z nejznámějších italských vinařství – Marchesi Antinori. „Naše rodina je s Florencií neodmyslitelně spjata už od 13. století,“ vysvětlil motivaci Piero Antinori a dodal: „Město nám napříč staletími dalo mnoho, a proto je pro nás potěšením být součástí takto významného projektu.“

Podle CNN nejsou soukromí dárci investující do rekonstrukcí památek v Itálii ničím neobvyklým. Země totiž drasticky snížila rozpočet na opravy, a tak třeba v roce 2011 investovala společnost Tod’s 25 milionů eur (přes 633 milionů korun) na renovaci Kolosea, zatímco firma Diesel zase částkou pět milionů eur (přes 126 milionů korun) vypomohla s opravou benátského mostu Rialto.

Soukromá chodba pro šlechtu

Most Vecchio je považován za jeden z vrcholů středověkého stavitelství. Nejde jen o spojovník dvou břehů řeky Arno, zajímavé jsou především budovy na jeho konstrukci. Horní pasáž zvaná Vasariho koridor pak spojuje paláce Vecchio a Pitti přes slavnou galerii Uffizi. Účelem chodby bylo vytvořit uzavřený nadchod pro šlechtickou rodinu Medicejů.

Na místě dnešního mostu Vecchio stály v minulosti dva předchůdci. Aktuální stavba pochází z roku 1345, někdy se jí přezdívá most zlatníků, a to pro množství klenotnických krámků.

Z Florencie se stala prostitutka, řekla šéfka tamní galerie. Musela se omluvit

Cestování

Rok žila ve Florencii a říká: Italové se považují za velmi důležitý národ, o Češích si myslí své

Slepá mapa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám