Hlavní obsah

České pálivé chipsy se už v Itálii nebudou prodávat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Distributor pálivých chipsů Hot Chip Challenge české výroby přestane v Itálii tento výrobek nabízet. Společnost se k tomu zavázala v rámci řízení, které s ní zahájil úřad na ochranu hospodářské soutěže a trhu AGCM.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úřad vzhledem k závazku ukončí řízení bez postihu pro distributora, stojí v pondělním rozhodnutí.

AGCM zahájil řízení se společností Dave's v listopadu loňského roku na podnět spotřebitelské asociace UNC. Podnět firmě mimo jiné vytýkal, že nedostatečně informuje o některých zdravotních rizicích, které hrozí při konzumaci pálivých brambůrků. Podle italského úřadu firma při distribuci a marketingu využívala prvek výzvy ke zvýšení atraktivity a prodeje produktu. Zejména mladí spotřebitelé kvůli tomu opomíjeli běžná pravidla opatrnosti.

Pálivé chipsy vyrábí česká firma Hot-Chip. V České republice společnosti zakázala v listopadu prodávat extrémně pálivé brambůrky Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Společnost Dave's nakonec navrhla opatření, která fakticky znamenají konec prodeje pálivých chipsů v Itálii. V návrhu na urovnání sporu se firma zavazuje, že nebude chipsy Hot Chip Challenge nadále nabízet na trhu, nebude je inzerovat na svých internetových stránkách a profilech na sociálních sítích a vyřadí je ze svých prodejních katalogů. Závazky jsou podle úřadů dostatečné, aby mohlo být uzavřeno řízení bez postihu. AGCM upozornil, že by řízení mohlo být obnoveno v případě, kdyby distributor neplnil své závazky.

Na jaře loňského roku chipsy Hot Chip Challenge kvůli obavám ohledně jejich bezpečnosti stáhl z prodeje jeden ze supermarketů ve Francii. Vedení společnosti Hot-Chip tehdy sdělilo, že produkt nebyl stažen z prodeje na základě nesplnění legislativy, ale pouze po rozhodnutí manažera pobočky.

Italové chtějí zastavit prodej extrémně pálivých chipsů z Česka

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám