Hlavní obsah

Po 26 letech na samotce začal vypovídat důležitý boss neapolské mafie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po 26 letech ve vězení začal s justicí spolupracovat významný boss neapolské mafie Camorra Francesco Schiavone, který je známý pod přezdívkou Sandokan. Uvedla to dnes agentura ANSA. Sedmdesátiletý Schiavone, který je odsouzen na doživotí, začal podle tisku vypovídat kvůli zdravotním problémům. Podle odborníků by mohl objasnit některé vazby mezi organizovaným zločinem, politikou a podnikateli.

Foto: Profimedia.cz

Francesco Schiavone byl známý pod přezdívkou Sandokan.

Článek

Schiavone byl šéfem takzvaného klanu Casalesiů, který působil především na severu regionu Kampánie.

Schiavoneho policie dopadla v roce 1998 a za své kriminální aktivity, mezi kterými je účast na několika vraždách, byl opakovaně odsouzen k doživotí. Prakticky celý svůj pobyt ve vězení strávil ve zpřísněném režimu 41-bis , kdy vězeň tráví čas na samotce a má velmi omezené kontakty s okolím.

Podle italského tisku Schiavone začal spolupracovat s justicí před několika týdny. Stalo se tak krátce poté, co byl převezen do specializovaného střediska pro nemocné vězně v Aquile, což podporuje tezi, že se rozhodl spolupracovat kvůli zdravotním problémům.

Neapolský soud poslal 16 mafiánů na doživotí za mříže

Evropa

Odsouzení představitelé mafie většinou dostávají různé úlevy, pokud se rozhodnou spolupracovat s justicí. V případě, že tak neučiní, jsou většinou drženi i velmi dlouhou dobu ve zpřísněném vězeňském režimu a někteří z nich ve vězení i zemřeli.

V letech 2018 a 2021 začali vypovídat Schiavoneho nejstarší synové Nicola a Walter, kteří byli rovněž ve vězení. Podle odborníků by mohl Schiavone vypovídat o vztazích mezi organizovaným zločinem, politiky a podnikateli. Jeho klan se například podílel na nelegální likvidaci velkého množství nebezpečného odpadu v okolí Caserty, což v oblasti vedlo ke zvýšenému výskytu rakoviny.

„Prozradí v rámci spolupráce významné informace, nebo si bude počínat jako syn, manželka (a další bývalí šéfové), kteří toho dosud prozradili velmi málo?“ komentoval zprávu novinář a spisovatel Roberto Saviano, který o organizovaném zločinu v okolí Neapole napsal řadu knih. O výpovědích nemají italští novináři zatím bližší informace, protože se uskutečnily v utajeném režimu.

Boss italské Camorry prchal 31 let. Zatkli ho v Brazílii, když vedl děti do školy

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám