Hlavní obsah

Skandál německých Zelených: O nutnosti odstavit jádro lhali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robert Habeck, německý ministr hospodářství a ochrany za Zelené, musel v pátek ráno na kobereček. Měl vysvětlit skandál týkající se postupu jeho strany při odstavování jaderných elektráren. Z dokumentů, které vyšly najevo, vyplývá, že Habeckovo ministerstvo ignorovalo a tutlalo názory expertů na odklon od jádra, které nebyly politicky pohodlné.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Robert Habeck, německý vicekancléř a ministr hospodářství a ochrany klimatu, před jednáním parlamentního výboru nešetřil úsměvy

Článek

Měsíčník Cicero, který se dostal k patřičným dokumentům i interní komunikaci, napsal, že Habeckovo ministerstvo jednalo ryze ideologicky – odstavilo poslední jaderné elektrárny navzdory námitkám vlastních odborníků. Ti tvrdili, že další provoz jaderných elektráren v Německu je bezpečný. Německo se rozhodlo pro postupný odklon od atomové energie po havárii v japonské Fukušimě.

V roce 2022 se koaliční, tzv. semaforová vláda sociální demokracie (SPD), Zelených a liberálů (FDP) uprostřed energetické krize rozhodla odpojit ze sítě poslední tři jaderné elektrárny v polovině dubna 2023, čímž prodloužila jejich provoz o několik měsíců oproti plánu. Tomu předcházel spor mezi Zelenými a FDP, který kancléř Olaf Scholz rozťal podporou odstavení – ovšem s tímto přechodným obdobím.

Z dokumentů vyplývá, že Habeckovi podřízení, kteří měli pod palcem jadernou bezpečnost, odstavení jaderných elektráren odmítli. Místo toho se vyslovili pro důkladné prověření výhod jejich dalšího provozu a rizik jejich zavření. To vše v době, kdy se Německo snažilo vymanit se z energetické závislosti na ruském plynu. Jejich názor ale vyslyšen nebyl a v březnu 2023 následovalo ministerské sbohem jaderkám.

CSU žádala ministrovu hlavu

Nejnovější odhalení, že ministerstvo záměrně tutlalo obavy z umrtvení provozu tří posledních atomových elektráren – Isar 2, Neckarwestheim 2 a Emsland – vyšvihla opozici okamžitě do sedla. Konzervativní dvojblok CDU/CSU požadoval, aby Habeck předal všechny dokumenty týkající se odstavení atomových elektráren – v opačném případě mu hrozí „postihy“ včetně vyšetřovací komise.

„Potvrzuje se staré podezření: parlamentu a lidem se při postupném ukončení jaderné energetiky lhalo,“ napsal Thorsten Frei, šéf poslanecké CDU/CSU, na síti X.

Martin Huber, generální tajemník CSU, šel ještě dál, když podle listu Die Welt označil Habecka za nepřijatelného ministra hospodářství. „Buď lhal, nebo nemá své vlastní ideologické ministerstvo pod kontrolou,“ řekl pro magazín Focus.

Rozveselený Habeck z aféry vyklouzl

Cestou na klimatický výbor Spolkového sněmu působil zelený ministr hospodářství rozhodně uvolněně a snažil se předem nařčení vyžehlit, vylíčil list Bild.

Habeck vystupoval zpočátku velmi odměřeně. „Těším se na zasedání výboru,“ prohlásil a před mikrofony pozitivně zhodnotil postupné ukončení jaderné energetiky, než se začal zabývat odhaleními.

„Všechna proroctví zkázy se nenaplnila, ceny klesají. Bude to určitě vzrušující hodina pro všechny, protože všichni teď do toho hodně mluví,“ prohlásil posléze takřka pobaveně. „Emise CO₂ klesají, uhlí můžeme vyřadit, přes krizi se nám daří skvěle!“ ujišťoval rozesmátý.

Šéfka jaderného úřadu Drábová: Potřebujeme čtyři bloky a k nim i malé reaktory

Ekonomika

Na otázku, proč se rozhodl vyřadit jadernou energii ze sítě uprostřed energetické krize, Habeck odpověděl: „Rozhodujícím faktorem pro mě vždycky byly rozhovory s provozovateli.“

Ti ho prý ubezpečili, že jaderné elektrárny už nelze nějak dlouhodobě provozovat, protože „už nemají šťávu v palivových článcích“. Loni v březnu se údajně dozvěděl, že kapacita palivových článků klesla takřka na nulu.

Dokumenty, které na denní světlo vynesl Cicero, se snažil Habeck zlehčovat s tím, že se mu zřejmě dostaly k nahlédnutí. „Rozhodující zůstává, že jsem na schůzkách s provozovateli vždy kladl relevantní otázky,“ uzavřel.

Poté se – stále s úsměvem – usadil v klimatickém výboru. Na něm aféru ustál. Podle poslance Olafa in der Beeka, mluvčího parlamentní skupiny FDP pro klimatickou politiku, „teď nemá smysl filozofovat o nějakých rezignacích“.

Tím však celá věc nekončí: Michael Kruse, mluvčí parlamentní frakce FDP pro energetickou politiku, upozornil, že poslanci si od ministra vyžádají veškerá akta. „Velice pečlivě je prostudujeme, přezkoumáme je a poté poskytneme naše hodnocení,“ uzavřel.

Sbohem jádru Němce bolí

Zahraniční

Reklama

Související články

Sbohem jádru Němce bolí

Jak se skutečně Německo vyrovnává s ukončením provozu jaderných elektráren? Zatímco spolkový ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck (Zelení) rok...

Výběr článků

Načítám