Hlavní obsah

Albánský soud dal zelenou dohodě s Itálií o umísťování migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Albánie by mohla v budoucnu hostit tisíce migrantů. Tamní ústavní soud totiž schválil dohodu s Itálií, na jejímž základě by se do Albánie mohli přesunout. Podle agentury ATA se nyní čeká na konečné schválení parlamentem, které by po rozhodnutí soudu mělo být formalitou.

Foto: Stringer, Reuters

Migranti čekající v přístavu Porto Empedocle na Sicílii

Článek

Stížnost na dohodu, kterou loni v listopadu podepsal v Římě albánský premiér Edi Rama s předsedkyní italské vlády Giorgiou Meloniovou, podali albánští opoziční poslanci. Tvrdili přitom, že dokument je v rozporu s ústavou.

Po verdiktu soudu se očekává hladké schválení dohody v parlamentu, v němž má Ramova socialistická strana většinu.

Souhlas musí vyslovit také italský senát, kde ale mají vládní síly pohodlnou většinu, a proto se jeho odmítnutí neočekává.

Foto: Stringer, Reuters

Migranti vystupují z trajektu v sicilském přístavu Porto Empedocle

Dohoda o dočasném ubytování migrantů, kteří v Itálii čekají na rozhodnutí úřadů o udělení azylu, předpokládá, že v Albánii vzniknou zařízení, jež by se ročně měla postarat až o 36 000 utečenců. Jedno z nich má být v přístavu Shëngjin a druhé na nedaleké bývalé vojenské základně Gjadër. Celkem mají mít kapacitu pro 3000 osob. Fungovat mají pod italskou jurisdikcí a Řím si od nich mimo jiné slibuje zrychlení úředních procedur. Dohoda byla podle albánských médií uzavřena na pět let s možností prodloužení.

Albánský ústavní soud zablokoval dohodu s Itálií o migrantech

Evropa

Itálie se potýká s velkým počtem migrantů, kteří k jejím břehům míří nelegální cestou přes Středozemní moře. Loni tam takto doplulo na 158 000 lidí, což je o polovinu více než v roce 2022.

Albánie v minulých letech souhlasila s přijetím několika tisíc Afghánců, kteří utekli z vlasti po nástupu Tálibánu k moci v srpnu 2021. Řada z nich podle médií stále čeká na vyřízení víz do Spojených států. Balkánská země hostí, rovněž na žádost USA, také přibližně 3000 členů íránské exilové organizace Lidoví modžáhedové (MEK).

Francie zpřísnila pravidla pro imigranty, omezí sociální dávky

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám