Hlavní obsah

Italská Modena otočila. Proruské výstavě o Mariupolu prostor nedá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení italské Modeny přehodnotilo původní rozhodnutí a neumožní v městských prostorách uspořádat výstavu o „znovuzrození“ Rusy okupovaného Mariupolu, která pobouřila nejen ukrajinské představitele. Kyjev rozhodnutí přivítal, organizátoři už avizovali, že zkusí najít jiné místo.

Foto: Profimedia.cz

Rusy okupovaný jihoukrajinský Mariupol

Článek

Změnu postoje podle deníku La Stampa oznámil starosta města Gian Carlo Muzzarelli s tím, že prohlášení a profil organizátorů vzbuzují obavy, že akce by se mohla „stát otevřenou ukázkou podpory ruské invazní válce, která je v rozporu s prosazováním hodnot, jako jsou spravedlnost, svoboda, demokracie a mír“.

„Upřímně toto rozhodnutí vítáme. Jsme vděční jak radnici, tak Ukrajincům v Itálii, kteří nedovolili, aby italská společnost myslela na důsledky ruských zločinů v Mariupolu a na Ukrajině,“ citoval web Jevropejska pravda reakci mluvčího ukrajinské diplomacie Oleha Nikolenka.

Jak krásně Rusové opravili Mariupol. Výstava chystaná v Itálii pobouřila Ukrajinu

Evropa

Organizátoři naopak zrušení pronájmu označili za „do očí bijící porušení obecních předpisů a útok na zásady zakotvené v ústavě Italské republiky, které zakládají právo svobodně vyjadřovat své myšlenky prostřednictvím řeči, psaní a jakýchkoli jiných prostředků šíření“. Řekli také, že se pokusí najít jiné místo.

Akce, kterou pořádá spolek s názvem Ruské kulturní sdružení Emilia-Romagna, se měl zúčastnit i ruský generální konzul Dmitrij Štodin. Konat se původně měla 20. ledna v městském sále. „Mučednické město banderovské okupace, která trvala osm let, nyní prochází rychlým procesem obnovy pod záštitou institucí Ruské federace, jejíž se stalo nedílnou součástí,“ psali mimo jiné organizátoři v pozvánce.

Novinář sliboval odhalení korupce v Mariupolu, do Moskvy živý nedojel

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám