Hlavní obsah

Důstojník italského námořnictva dostal 29 let za špionáž pro Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 29 let do vězení poslal odvolací soud důstojníka italského námořnictva Waltera Biota za předávání tajných vojenských informací Rusku. Podle listu Corriere della Sera tak odvolací soud o rok snížil původní trest, který Biotovi udělil vojenský soud.

Foto: Profimedia.cz

Odsouzený Walter Biot

Článek

Policie Biota, tehdy fregatního kapitána, zadržela v březnu 2021, kdy se podle vyšetřovatelů chystal předat paměťovou kartu s ofocenými utajovanými dokumenty zaměstnanci ruského velvyslanectví.

Podle obžaloby za to dostal od Rusů 5000 eur (124 000 Kč). Itálie pak vyhostila dva ruské diplomaty, připomněl list Corriere Della Sera.

Podle vojenského soudu nejsou pochyby, že se Biot chystal předat informace, na které se vztahovalo vojenské tajemství. Důstojník se tak dopustil prozrazení vojenského tajemství s cílem špionáže a také vyhledávání tajných informací s cílem je vyzradit.

Lotyšská europoslankyně je ve skutečnosti dlouhé roky ruská agentka

Evropa

„Ironií je, že Walter Biot v té době pracoval na ministerstvu obrany a měl za úkol rozvíjet národní bezpečnostní politiku a řídit vztahy Itálie se spojenci,“ poznamenal list.

Souběžně s vojenským soudem se Biotovou kauzou zabývá také civilní soud v Římě. Ten námořního důstojníka za předání tajných informací Rusům odsoudil na 20 let, proti čemuž se Biot také odvolal.

Paralelní řízení

„Vedeme dvě paralelní řízení,“ potvrdil kapitánův právník Roberto de Vita. Podle něj jde o dva „paralelní případy“, v nichž byl jeho mandant souzen dvakrát za stejný čin. „To je bezprecedentní,“ prohlásil De Vita.

U vojenského soudu si navíc stěžuje na způsob konání procesu vedeného za mimořádných opatření kvůli utajení informací.

„Walter Biot se nikdy nemohl seznámit s důkazy, na jejichž základě byl odsouzen, a nemohl ani vést výslech svědků, kteří ho obviňují,“ uvedl De Vita.

Advokát již dříve tvrdil, že Biot nepředal žádné citlivé dokumenty. Podle Corriere della Sera mezi 19 dokumenty na paměťové kartě bylo několik z NATO, které byly označeny jako „vysoce důvěrné“ a jeden „přísně tajný“.

„Předmětné soubory se týkaly mezinárodního terorismu a jiné poukazovaly na potenciální slabiny Severoatlantické aliance,“ uvedl list.

Italský kapitán prodával tajné dokumenty NATO Rusku, dostal dvacet let

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám