Hlavní obsah

Italové našli jeden z nejvzácnějších mikrometeoritů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci v Itálii objevili jeden z nejvzácnějších meteoritů. Jako teprve třetí identifikovaný na světě obsahuje extrémně vzácnou slitinu hliníku, mědi a dalších prvků. Je také teprve druhým nalezeným meteoritem, který obsahuje přírodní kvazikrystaly. To je materiál, který na rozdíl od běžných krystalů má uspořádanou, ale neopakující se strukturu.

Foto: Agrosì, G., Manzari, P., Mele, D. et al. A naturally occurring Al-Cu-Fe-Si quasicrystal in a micrometeorite from southern Italy. Commun Earth Environ 5, 67 (2024). https://doi.org/10.1038/s43247-024-01233-w

Snímky meteoritu pořízené mikroskopem

Článek

Tým výzkumníků představil svůj objev v únoru v odborném časopise Communications Earth & Environment, v úterý o něm informovala agentura ANSA.

Meteorit našel sběratel na vrcholku hory Gariglione v Kalábrii na jihu Itálie. Miniaturní kuličku poslal na univerzitu v Bari, aby nechat potvrdit její mimozemský původ.

Zkoumání se ujala profesorka mineralogie na univerzitě v Bari Giovanna Agrosìová a k bádání přizvala i Italskou kosmickou agenturu.

Kanadští badatelé odhalili při zkoumání meteoritu dva neznámé minerály

Věda a školy

„Mikrometeorit FB-A1 představuje třetí nezávislý objev přirozeně se vyskytující intermetalické slitiny Al-Cu-Fe-(Si) v mimozemských tělesech a po meteoritu Chatyrka druhý případ mimozemského materiálu obsahujícího přírodní kvazikrystal,“ píšou vědci.

  • Al: hliník
  • Cu: měď
  • Fe: železo
  • Si: křemík

Článek doprovodili snímkem meteoritu pod mikroskopem. Meteorit je teď uložen v muzeu přírodních věd na univerzitě v Bari, píše ANSA.

Nobelova cena pro izraelského badatele

Objev tzv. kvazikrystalů v roce 1982 změnil pohled vědců na pevné látky. Svými pozorováními tehdy izraelský vědec Daniel Šechtman dokázal, že ač se některé krystaly sice vyznačují pravidelným uspořádáním, chybí v nich předpokládaná periodicita – tedy že se vzorce neopakují.

Za svůj objev dostal Šechtman v roce 2011 Nobelovu cenu za chemii.

„Kvazikrystaly jsou materiály, ve kterých jsou atomy uspořádány jako v mozaice, v pravidelných vzorech, ale které se nikdy neopakují stejným způsobem - na rozdíl od toho, co se děje v běžných krystalech,“ upřesnil v souvislosti s nynějším nálezem podle webu Italy 24 Press News Luca Bindi, profesor mineralogie na univerzitě ve Florencii.

Na území Německa dopadly meteority. Čeští astronomové je pomohli najít

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám