Hlavní obsah

Dánská bezpečnostní služba varuje před hrozbou teroristického útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánská bezpečnostní a zpravodajská služba PET ve čtvrtek uvedla, že se hrozba teroristického útoku v Dánsku nebo proti jeho zahraničním zájmům zvýšila. Důvodem je jak válka v Gaze, tak série incidentů pálení Koránu, ke které v Dánsku došlo loni.

Foto: Profimedia.cz

Dánská vlajka v Kodani

Článek

PET podle agentury Reuters uvedla, že je hrozba na čtvrtém stupni z pěti a nejvyššímu stupni se dále přibližuje. „Konflikt mezi Izraelem a několika ozbrojenými skupinami samozřejmě znepokojuje mnoho lidí, a to i zde v Dánsku,“ píše se ve vyjádření PET. „Tento konflikt také obsahuje vážný potenciál radikalizace a mobilizace, který může aktivovat pachatele spontánních nebo plánovaných reakcí na dánském území, včetně teroristických útoků.“

Antiislámští aktivisté loni v Dánsku i sousedním Švédsku poničili několik výtisků Koránu. Obě země patří mezi nejliberálnější na světě, a tak ve jménu svobody projevu umožnily i podobně ostrou kritiku náboženství. Dánové však už v prosinci ve snaze zmírnit napětí ve vztazích s muslimskými zeměmi postavili veřejné pálení Koránu mimo zákon.

I Švédsko posunulo svou teroristickou pohotovost na druhý nejvyšší stupeň. V reakci na pálení Koránu a další činy napáchané vůči islámskému textu čelí stát výhružkám džihádistů. Švédské bezpečnostní složky již prý také překazily několik pokusů o útok.

Zvýšení teroristické hrozby hlásí bezpečnostní služby napříč Evropou. V posledních měsících byli podezřelí z terorismu zatčeni v Rakousku, Bosně, Německu nebo Itálii. Panují obavy, že se teroristé stejně jako během vlny útoků z půlky předchozího desetiletí do Evropy dostávají, když se vydávají za uprchlíky. Tentokrát však největší hrozbou není Islámský stát, ale Írán, Hamás a Hizballáh a jejich cílem bývají nejčastěji představitelé židovské komunity.

Teroristická hrozba v Evropě sílí. Stojí za ní Írán, Hamás a Hizballáh

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám