Hlavní obsah

Zemřela někdejší šéfka Rudých brigád. Podílela se na únosu a vraždě italského premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 75 let v pondělí zemřela někdejší vůdkyně italské krajně levicové teroristické organizace Rudé brigády (BR) Barbara Balzeraniová. Podílela se v roce 1978 na únosu a vraždě někdejšího italského premiéra Alda Mora, více než dvě desetiletí strávila za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

Barbara Balzeraniová, šéfka Rudých brigád, během prezentace své knihy „L'ho sempre saputo“ (česky Vždycky jsem věděla) v Neapoli v roce 2018.

Článek

Rudé brigády řádily v Itálii zejména v 70. a 80. letech minulého století. Specializovaly se na únosy a atentáty. Italského premiéra Mora unesly dne 16. března 1978 a zavraždily při tom pět členů jeho ochranky. O 55 dní později byl křesťanskodemokratický politik nalezen mrtev v kufru auta v centru Říma.

Na celé operaci se podílela i Balzeraniová, známá pod krycím jménem Sara. Stejně tak byla zapletena do dalších akcí BR, například do únosu amerického generála Jamese Doziera v prosinci 1981 v severoitalské Veroně. Doziera, který zastával vysokou funkci v NATO, se podařilo speciální jednotce italské policie osvobodit po 42 dnech věznění.

Osudným se jí stal vodovodní kohoutek

Balzeraniová byla zatčena v červnu 1985 a za svou činnost v BR třikrát odsouzena k doživotnímu vězení. Podle listu Corriere della Sera se traduje, že na ní policie přišla kvůli tomu, že jeden ze členů gangu zapomněl zavřít vodovodní kohoutek a z bytu, kde se Balzeraniová ukrývala, vytopil několik dalších obydlí o patro níž.

Podmínečně propuštěna byla v roce 2006. Již od roku 1995 ale mohla využívat režimu částečné svobody, který jí umožňoval pracovat mimo vězení, kam se ale musela vracet na noc.

Během pobytu ve věznici Balzeraniová napsala několik knih. Své angažmá v Rudých brigádách nikdy nepopřela, vyjádřila však lítost nad jejich oběťmi.

Teroristku RAF dokázala vystopovat umělá inteligence

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám