Hlavní obsah

Zloději kompletně vybílili výstavu děl Umberta Mastroianniho. Den před jejím ukončením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompletní expozici šperků, zlatých skulptur a dalších uměleckých předmětů od sochaře a zlatníka Umberta Mastroianniho, strýce filmové legendy Marcella Mastroianniho, vybílili neznámí zloději v severoitalském Gardone Riviera. Udeřili v noci na čtvrtek, tedy v nejvyšší čas, protože v pátek měla výstava po deseti týdnech končit.

Foto: Profimedia.cz

Muzeální komplex Vittoriale degli italiani

Článek

Zloději nenechali na místě ani jediný ze 49 exponátů, jejichž celková hodnota se podle deníku La Repubblica odhaduje na milion eur (25,4 mil. Kč). Šokovaní zaměstnanci muzea se ve čtvrtek mohli dívat už jen na prázdné vitríny.

Jeden z cenných předmětů si ale pachatelé nakonec přece jen neodnesli. Šlo o šperk, který kriminalisté našli nedaleko výstavního místa. Předpokládají, že zloději jej při útěku vytratili.

Nyní šperk zkoumají policejní experti v naději, že se jim podaří získat poznatky, které by přispěly k odhalení pachatelů. Vyšetřovatelé se domnívají, že za krádeží stojí profesionální gang, který akci naplánoval do nejmenších podrobností.

Zloději totiž uspěli, ačkoli byl zapnutý poplašný systém. Ten se ale z nejasných příčin nespustil a ostraha tak žádné vniknutí do objektu neregistrovala. Pachatelé se dovnitř dostali poté, co vypáčili dveře postranního vchodu.

Obratně pracovali i uvnitř. Vitríny s cennými exponáty otevřeli bez toho, aniž by je rozbili. Vystaveny v nich byly prsteny, náramky, přívěsky, brože, talíře a také sochy, které Umberto Mastrioianni, jeden z nejvýznamnějších a nejbrilantnějších sochařů dvacátého století, vytvořil v 50. až 90. letech.

Výstava se konala v podzemních prostorách muzeálního komplexu Vittoriale degli italiani. Objekt kdysi patřil italskému básníkovi Gabrielovi D'Annunziovi, který je zde také pohřben.

Anonymně vrátil kohouta ukradeného před 25 lety z korouhve. Poštovné ale zaplatil kreditkou

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám