Hlavní obsah

Málo korýšů, mnoho koček. Vědci volají po nových emodži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italští vědci si posteskli, že rozmanitost volně žijících tvorů a rostlin v katalogu znaků emodži je nedostatečná. V současnosti tak podle nich nabídka „nereprezentuje reálnou biodiverzitu“, což škodí snaze o ochranu přírody. Volají tak po změně. „Příliš mnoho koček a málo korýšů,“ zní verdikt vědců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Analýza, kterou v prosinci zveřejnil časopis iScience, zjistila, že zatímco zvířata jsou v současném katalogu emodži zastoupena dobře, rostliny, houby a mikroorganismy jsou zastoupeny velmi málo.

„Ačkoli se může zdát, že krize biodiverzity je online světu vzdálená, v naší stále více digitalizované společnosti bychom neměli podceňovat potenciál emodži pro zvýšení povědomí a schopnosti ocenit rozmanitost života na Zemi,“ napsali autoři analýzy Stefano Mammola, Mattia Falaschi a Gentile Francesco Ficetola z Milánské univerzity.

Vousatá žena či srdce v plamenech. Chystá se 200 nových emotikonů

Internet a PC

Výzkum trval roky

Tým hodnotil emodži týkající se přírody a zvířat, která jsou k dispozici na webu Emojipedia – online katalogu emodži. Sledoval, jak se tyto symboly měnily mezi lety 2015 a 2022.

Mezi zvířaty byli nadměrně zastoupeni obratlovci včetně savců, ptáků, plazů, obojživelníků a ryb, kteří tvořili 76 procent zvířecích emodži. Členovci, včetně hmyzu, pavoukovců a korýšů, byli zastoupeni poměrně málo, přestože existuje 1,3 milionu popsaných druhů členovců ve srovnání s 85 000 známými druhy obratlovců.

Vědci také zjistili, že neexistují žádná emodži představující ploštěnce; tito prvoústí živočichové zahrnují třídy ploštěnek či parazitických motolic a tasemnic. Stejně na tom jsou například hlístice, přestože existuje více než 20 000 druhů ploštěnců a téměř 20 000 druhů hlístic.

Vědci nicméně s povděkem kvitovali skutečnost, že se biodiverzita emodži přece jen zvětšuje. Kroužkovci se dočkali zastoupení v roce 2020 přidáním „červa“, který s největší pravděpodobností představuje dešťovku neboli žížalu, a žahavci mají svého zástupce v Emojipedii od roku 2021 díky přidání korálu.

Jak staří jsou smajlíci?

Letos v září uplyne 42 let od doby, kdy byl odeslán první smajlík v e-mailu – stalo se tak 19. září 1982. Pod pojmem smajlík si většina lidí představí žlutý kruh symbolizující lidskou tvář, ve kterém dvě tečky signalizují oči a oblouček pusu. Přesně tak totiž smajlík vypodobnil už v roce 1963 výtvarník Harvey Ball.

Tehdy šlo o součást kampaně pro pojišťovací společnosti. Jejím cílem bylo motivovat zaměstnance k lepší morálce a pracovní kázni.

Sluší se připomenout, že prapředkové smajlíků se objevovali již před více než 200 lety. Značka podobající se smajlíku se totiž objevila už v korespondenci žďárského opata Bernarda Henneta, který zemřel v roce 1770.

Historikové také rádi připomínají, že jistou obdobu smajlíků používal už Winston Churchill. V milostných dopisech adresovaných své ženě totiž písmenem X nahrazoval znak polibků.

Používání smajlíků v pracovních e-mailech vzbuzuje nižší autoritu

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám