Hlavní obsah

V Pompejích oživili antické techniky barvení textilu, výrobky nabízejí turistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Pompejích se inspirovali dochovanými freskami a rozhodli se oživit antické techniky barvení textilu pomocí přírodních pigmentů. Výsledné produkty, na nichž se objevuje barevná škála podobná místním známým nástěnným malbám, pak nabízejí turistům. Ti si mohou koupit například šátky obarvené mořenou barvířskou, bezinkami, slupkami ořechů nebo kardamomem, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Pompeje jsou turisticky oblíbenou lokalitou.

Článek

Na počátku projektu stála odkrytá freska, která zobrazuje okřídlené bůžky lásky, jak barví látky, sbírají hrozny vína a vyrábějí parfémy. Ředitel archeologického areálu Gabriel Zuchtriegel se pak rozhodl oslovit znalce starých barvicích technik Claudia Cutuliho, aby s jeho pomocí vytvořil pro Pompeje nové suvenýry.

Cutuli se pokusil napodobit barevnou paletu díky přírodním pigmentům, které se používaly i v době největší slávy Pompejí před jejich zničením sopečnou erupcí v roce 79. Pro červené odstíny použil bylinu mořenu barvířskou, slupky ořechů posloužily pro barvení na hnědo, šedá a černá barva vznikla s použitím bezinek a s pomocí kardamomu dosáhl obarvení na žluté a zelené tóny. Na šátky pak pomocí získaných barev přenesl motivy ze známých fresek v domě bohaté rodiny Vettiů.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci si mohou zakoupit přírodně nabarvené oděvy. Z poloviny výtěžků se budou financovat restaurátorské práce.

Polovina výtěžku z prodeje šátků se použije pro další financování restaurátorských prací v Pompejích, a to včetně obnovení zahrady, kde se budou rostliny užívané pro barvení textilu pěstovat.

Barvy nosili bohatí

Fresky v Pompejích dávají nahlédnout do každodenního života antických lidí a vyplývá z nich, že ti bohatší chodili oblékaní do jasných barev, jako byla červená, žlutá, zelená nebo růžová. Otroci naproti tomu nosili střízlivé nebarvené oděvy.

Podle Zuchtriegela má nový projekt ukázat další aspekt života našich předků a návštěvníkům Pompejí umožnit netradiční pohled do historie. „Součástí tohoto vědeckého a kulturního záměru je zprostředkovat myšlenku, že dějiny nejsou jen známé památky a krásné malby. Jsou tu i jiné dějiny, ty každodenní, které ukazují život většiny společnosti, který se do velkých příběhů nevešel,“ řekl.

Pompeje se „rozšíří“ o další naleziště. Návštěva bude s jednou vstupenkou

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Itálie, Eurovíkendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám