Hlavní obsah

EU musí mít vlastní armádu, zní z Itálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský ministr zahraničí Antonio Tajani míní, že by Evropská unie měla vytvořit vlastní kombinovanou armádu, která by hrála roli v udržování míru a předcházení konfliktům.

Foto: Profimedia.cz

Antonio Tajani

Článek

Tajani v rozhovoru pro italský deník La Stampa v neděli uvedl, že Evropská unie by měla vytvořit vlastní armádní uskupení.

„Pokud chceme být ve světě mírotvorci, potřebujeme evropskou armádu. A to je základní předpoklad pro to, abychom mohli mít účinnou evropskou zahraniční politiku,“ řekl v rozhovoru pro italský deník.

„Ve světě s mocnými hráči, jako jsou Spojené státy, Čína, Indie nebo Rusko – s krizemi od Blízkého východu po Indo-Pacifik – může italské, německé, francouzské nebo slovinské občany chránit pouze něco, co již existuje, totiž Evropská unie,“ dodal.

Italský ministr zahraničí Tajani převzal loni post předsedy strany Forza Italia po smrti Silvia Berlusconiho. Mediální magnát Berlusconi stranu založil v roce 1994 a vedl ji až do posledních hodin svého života. Při posledních volbách v roce 2022 získala strana 8 procent hlasů.

Anketa

Měla by EU podle vás mít vlastní armádu?
Ano
81,4 %
Ne
18,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11901 čtenářů.

Řehka: Musíme se připravovat na válku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám