Hlavní obsah

Malý italský ostrov se chce zbavit přemnožených koz, rozdává je zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý italský ostrov Alicudi se snaží zbavit přemnožených divokých koz, kterých je na území ostrova u Sicílie několikanásobně více než obyvatel. Vedení ostrova se rozhodlo kozy raději darovat zájemcům, než je nechat odstřelit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Alicudi je součástí Liparských ostrovů, jež se nacházejí u Sicílie. Na ostrově žije zhruba 100 lidí a podle úřadů také 600 divokých koz. Podle místních přemnožená zvířata ničí parky, zahrádky a také přírodu, která je hlavní turistickou atrakcí ostrova. Kozy se poprvé vyskytly na ostrově před zhruba 20 lety a vzhledem k nepřítomnosti predátorů se rychle rozmnožily.

Podle starosty Liparských ostrovů Riccarda Gulla úřady spustily program na „adopci koz“, protože nechtějí zvířata nechat odstřelit. Místní obyvatelé však po radnici chtějí efektivní řešení současné situace, píše deník Corriere della Sera.

Zájemci mohou podle textu výzvy regionu Sicílie požádat o odchyt a předání až 50 koz „do vyčerpání stavů“, ale z ostrova je musí odvézt na vlastní náklady. Žádosti bude krajský úřad přijímat do 10. dubna a podle webu The Guardian se již ozvalo několik zájemců.

„Už nám volalo několik lidí, třeba farmář z ostrova Vulcano, který by si rád vzal několik koz, protože mimo jiné vyrábí sýr ricotta,“ upřesnil starosta Ricardo Gullo. „Pokud tedy někdo má možnost kozy domestikovat, mohl by to být krásný a humánní způsob, jak tento problém zvládnout,“ dodal.

V Chile bojuje proti požárům stádo koz

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám