Hlavní obsah

Cigareta v ulicích Turína se pěkně prodraží. Město zavádí přísný zákaz kouření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chuť na cigaretku se může v Itálii milovníkům nikotinu pěkně prodražit. Město Turín zakázalo kouření ve venkovních prostorech, pokud se v okolí kuřáka nacházejí ve vzdálenosti pěti metrů další lidé, píše web oe24.at. Starosta města Stefano Lo Russo označil toto rozhodnutí za vítězství „zdravého rozumu“.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto.

Článek

„Je to o respektu k těm, kteří nekouří, a svým způsobem také o podpoře kultury respektu,“ řekl Lo Russo. Kdo toto nařízení poruší, hrozí mu pokuta ve výši 100 eur (2500 korun).

Zákaz se vztahuje na cigarety, doutníky, dýmky, zahřívané tabákové výrobky a elektronické cigarety. Vyhláška uvádí, že kouření je povoleno v přítomnosti jiných osob, „pokud s tím výslovně souhlasí“, zatímco kouření pod širým nebem v přítomnosti dětí a těhotných žen je zcela zakázáno.

Německá legalizace marihuany se netýká Oktoberfestu

Evropa

Turín není prvním městem, které zakázalo kouření ve vnějších prostorech. Od 19. ledna roku 2021 zavedl podobně přísné opatření také Milán, píše web oe24.at. Tam platí zákaz kouření do 10 metrů od ostatních osob v parcích, na zastávkách veřejné dopravy, v dětských koutcích, v psích areálech, na hřbitovech a stadionech. Od příštího roku pak bude platit zákaz kouření ve všech venkovních veřejných prostorách. Ještě dříve, v roce 2014, to bylo město San Lazzaro di Savena, které zavedlo zákaz kouření venku, a v roce 2021 také Volano, město v provincii Trento. V roce 2019 zakázalo kouření na pláži Bibione a od té doby podobnou vyhlášku přijala mnohá další přímořská letoviska.

Jak je to ve zbytku světa

Jedinou zemí na světě, která zcela zakázala prodej a kouření tabáku, je od roku 2011 Bhútán. V Mexiku je zakázáno kouření na plážích, v parcích a v některých domácnostech. Portugalsko si vytklo cíl, že se do roku 2040 stane nekuřáckou zemí, a zakázalo všechny tabákové výrobky v barech a kavárnách, píše web vanityfair.it.

Ve Spojených státech byla Kalifornie první na světě, která v roce 1994 zavedla zákon o nekuřáckém pracovišti a o čtyři roky později úplný zákaz kouření ve vnitřních prostorách. Platí zákaz kouření na pláži, na sportovištích, ale také na ulici, pokud jste méně než šest metrů od vchodu do veřejného úřadu nebo budovy vysoké školy.

V New Yorku platí úplný zákaz kouření. K dispozici jsou označené kuřácké bary nebo vyhrazené prostory pro kuřáky.

Peníze na prvním místě. Protikuřácký zákon na Novém Zélandu neprošel

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám