Hlavní obsah

Pod ledem uplavala rekordní vzdálenost. Podívejte se na záběry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmadvacetiletá Valentina Cafollaová, která má chorvatské a italské občanství, se postarala o nový světový rekord ve freedivingu. Pod ledem v italském jezeře Lago di Anterselva uplavala na jeden nádech s monoploutví 140 metrů. Záběry z místa poskytla agentura Reuters.

Pod ledem Cafollaová uplavala rekordních 140 metrůVideo: Reuters

 
Článek

Světovou rekordmankou v dynamické apnoi s monoploutví (DYN) pod ledem, při níž se závodníkovi měří uplavaná vzdálenost pod vodou na jeden nádech, byla Cafollaová už v minulosti.

V roce 2017 uplavala 125 metrů a titul držela až do minulého čtvrtka, kdy ji o jeden metr překonala Japonka Yasuko Ozekiová. Cafollaové si však za pouhých 36 hodin vzala rekord zpátky.

Polka strávila tři hodiny v ledu a stanovila světový rekord

Muži

Minulý pátek v italském jezeře Lago di Anterselva uplavala pod ledem 140 metrů, přičemž teplota vody byla podle Světové potápěčské konfederace pouhý jeden stupeň Celsia. Rekordní počin jí trval minutu a 40 sekund.

Foto: Reuters

Pod ledem Cafollaová uplavala rekordních 140 metrů

„Cítím se opravdu dobře. Jsem velmi šťastná, že se všechna moje práce vyplatila,“ sdělila bezprostředně poté své pocity agentuře Reuters Chorvatko-Italka, která se v červenci chystá zúčastnit mistrovství světa ve freedivingu v Bělehradě.

Není bez zajímavosti, že následující den Cafollaová vytvořila další světový rekord v jiné disciplíně (DYNB), když pod ledem uplavala 80 metrů se dvěma ploutvemi.

Absolutním rekordmanem v dynamické apnoi s monoploutví bez ohledu na led je podle serveru One Breath Freediving Francouz Guillaume Bourdila s 301 metry. V ženské kategorii pak Polka Magdalena Solich-Talandaová s 277 metry. Se dvěma ploutvemi drží prvenství Mateusz Malina s 290 metry a rovněž Solich-Talandaová s 243 metry.

KVÍZ: Máte rádi adrenalin? Otestujte své znalosti v extrémních sportech

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám