Hlavní obsah

Řím láká turisty na Mussoliniho podzemní bunkr. Zažít v něm mohou i nálet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest metrů pod ulicemi Říma se ukrývá tajný bunkr postavený během druhé světové války pro fašistického vůdce Benita Mussoliniho. Se svými čtyři metry tlustými betonovými zdmi měl italskému diktátorovi poskytnout v případě potřeby ochranu, nakonec ale nebyl dokončen. Nyní se úkryt znovu otevírá veřejnosti, která ho může navštívit v rámci komentované prohlídky.

Foto: Profimedia.cz

Bunkr kvůli Mussoliniho zatčení zůstal nedokončen

Článek

Bunkr se nachází u někdejší Mussoliniho vily Torlonia. Už v minulosti byl několikrát otevřen veřejnosti, vůbec poprvé v roce 2006. Po dvou letech však došlo k opětovnému uzavření. Návštěvníci se sem následně mohli podívat vždy jen nárazově, to by se však nyní mohlo změnit.

Úkryt je aktuálně doplněn o multimediální expozici o Římu v období druhé světové války. Návštěvníci se tak mohou dozvědět mimo jiné to, jak fungovaly bunkry pro ochranu civilního obyvatelstva během náletů. Jedna ze sekcí je pak věnována bombardování čtvrti San Lorenzo, během nějž zahynulo přes tři tisíce lidí, uvádí server CNN.

Na konci 50minutové prohlídky mohou návštěvníci sami okusit atmosféru náletu, a prožít tak tíseň obyvatel italského hlavního města během války.

Zůstal bez toalety

Výstavba bunkru začala v roce 1942. Podzemní úkryt ve tvaru kříže a s chodbami dlouhými 15 metrů a širokými 2,5 metru nebyl ovšem nikdy dokončen. Mussolini byl totiž v červenci roku 1943 zatčen, a tak jeho úkryt zůstal bez vodotěsných dveří, kompletní ventilace, ale i bez toalety.

Prohlídky se v bunkru pod římskou vilou konají od pátku do neděle, v angličtině pak vždy v sobotu v 11 hodin. Lístek vyjde na 12 eur (302 korun).

Nejslavnější florentský most čeká rozsáhlá rekonstrukce. Obnoví ho do původní krásy

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám