Hlavní obsah

Z fontány di Trevi se ročně posbírá přes milion eur. Na dně občas leží i zubní náhrady a pupeční šňůry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli lásce, za pevné zdraví nebo pro štěstí. Důvodů, proč turisté házejí do římské fontány di Trevi mince, je nepřeberné množství. Z jedné z nejznámějších atrakcí italského hlavního města se ročně vyloví přes milion eur, které pak křesťanská charitativní organizace Caritas využívá na pomoc potřebným i na dobročinné projekty. Výlov mincí má přitom pevná pravidla.

Foto: Profimedia.cz

Barokní fontána di Trevi patří k dominantám Říma.

Článek

Mince se ze dna fontány sbírají dvakrát týdně, tedy vždy, když se trochu nakupí. Za rok 2022 napočítala organizace Caritas kolem 1,4 milionu eur (přes 35 milionů korun), za rok 2023 to má být ještě víc, uvádí server Independent. Je to značně vysoká částka, však také Řím patří k nejnavštěvovanějším městům planety, ročně do něj zavítá asi 21 milionů turistů.

Mince z barokní fontány shrabávají zaměstnanci technických služeb ACEA pomocí smetáků a poté je posbírají sacími hadicemi. Následně je převezme organizace Caritas, v jejímž sídle se suší pomocí fénů a utěrek, roztřídí se a spočítají.

Do sbírání mincí se zapojují až čtyři zaměstnanci technických služeb, fontána se pak dvakrát měsíčně vypustí a její dno se pečlivě vyčistí. „Vše probíhá co nejrychleji, abychom snížili čas, kdy je fontána mimo provoz,“ uvedl manažer firmy ACEA Francesco Prisco.

Nejsou to jen mince, které zaměstnanci ze dna vyloví. V minulosti tu našli i klenoty, náboženské předměty, z ranku bizarních věcí pak zubní náhrady nebo pupeční šňůry.

Splnit přání dalším

O tom, že mince putují na charitu, informují turisty cedule rozmístěné kolem majestátní fontány. Řada návštěvníků tak ví, že vhození kováků nemá jen symbolický účel, ale i ryze praktický. A případné krádeže se postihují. V minulosti se objevily případy, kdy lidé mince sbírali pomocí prutů, na nichž měli připevněný magnet.

„Přála jsem si něco, co je blízké mému srdci. Ale také vím, že mince nezůstane na dně, ale pomůže lidem v nouzi. Já si něco přála a tyto peníze snad pomohou splnit přání někoho dalšího,“ uvedla Yula Coleová z Brazílie.

Legenda praví, že kdo vhodí do fontány minci pravou rukou přes levé rameno, vrátí se do Říma. „Házím tam minci kvůli návratu, ale také, abych našla lásku,“ svěřila se Independentu Carola z Chile.

Z Florencie se stala prostitutka, řekla šéfka tamní galerie. Musela se omluvit

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám