Hlavní obsah

Kdyby Rusko nezaútočilo na Ukrajinu, Hamás by takový útok na Izrael nepodnikl, prohlásila Meloniová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská premiérka Giorgia Meloniová prohlásila, že kdyby Rusko v únoru 2022 nezahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, teroristické hnutí Hamás by takovým způsobem loni v říjnu na Izrael nezaútočilo. Informuje o tom list Politico, který odkazuje na rozhovor Meloniové s italským deníkem Il Giornale.

Foto: Alina Smutko, Reuters

Italská premiérka Giorgia Meloniová

Článek

„Kdyby Rusko nepodniklo invazi na Ukrajinu, s největší pravděpodobností by Hamás nezahájil takový útok na Izrael,“ řekla v rozhovoru Meloniová, na kterou odkazuje list Politico.

Teroristické hnutí Hamás zaútočilo na Izrael loni v sobotu 7. října. Při útoku brutálně zavraždili přes 1200 lidí, převážně civilistů, a dalších přes 260 unesli do Pásma Gazy. Více než stovka jich tam stále zůstává.

„Bylo nevyhnutelné, že tak závažné porušení mezinárodního práva, navíc z rukou stálého člena Rady bezpečnosti OSN, bude mít kaskádovité důsledky pro další regiony, od Blízkého východu přes Balkán až po Afriku,“ uvedla dále v rozhovoru, který italský list zveřejnil v sobotu, tedy v den, kdy Meloniová přijela do Kyjeva projevit solidaritu s Ukrajinou, kterou 24. února 2022 napadlo agresivní Rusko.

Meloniová ve fingovaném telefonátu: Z války na Ukrajině jsou všichni unavení

Evropa

Italská premiérka do ukrajinského hlavního města odcestovala vlakem z Polska společně s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a ministerskými předsedy Belgie a Kanady Alexanderem De Crooem a Justinem Trudeauem.

Na Ukrajině se společně prezidentem Volodymyrem Zelenským vydali na letiště Hostomel, kde došlo k jednomu z prvních střetů mezi ukrajinskými obránci a ruskými okupanty, kteří se za pomoci výsadkových jednotek pokusili v úvodních hodinách invaze toto strategicky významné letiště zajistit. Ukrajinci ho ale dokázali ubránit.

„Jsme tu dnes, abychom poděkovali těmto mužům a ženám, kteří 24. února před dvěma lety neutekli a místo toho bojovali,“ prohlásila Meloniová. „Toto místo je symbolem selhání Moskvy a symbolem ukrajinské hrdosti,“ dodala.

Každý normální člověk si přeje, aby válka skončila, řekl Zelenskyj na setkání se západními představiteli

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám