Hlavní obsah

Italská provincie dělá psům testy DNA, aby pokutovala majitele, kteří po nich neuklízí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severoitalská provincie Bolzano-Horní Adiže vyrukovala s pomocí vědy do boje proti neuklizeným psím exkrementům na veřejných prostranstvích. Zřizuje databanku DNA registrovaných domácích mazlíčků, s jejíž pomocí půjde snadno dohledat, který pes bobek upustil, a tím i pokutovat majitele zvířete.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Regionální parlament už před dvěma lety schválil zákon, kterým se databáze zřizuje od letošního 1. ledna. Páníčkové a paničky teď mají čas do konce března, aby se svými miláčky podstoupili odběr.

Nemusí se obávat, že by chodili se vzorkem exkrementů k veterináři. Postačí odběr slin s pomocí vatové tyčinky, který ovšem musí majitelé psů zaplatit.

Vyjde je sice na 65 až 100 eur (1612 až 2480 Kč), ale pořád je to o dost méně než případná pokuta ve výši od 292 do 1048 eur (7242 až 25 990 Kč).

„Jen ve městě Bolzanu máme ročně kolem 400 stížností na neodklizené psí výkaly. Na místo musí vždy přijet hygienická služba, ale objasněnost je minimální, pouhé jedno procento,“ řekl deníku Bild regionální radní Arnold Schuler.

Aby bylo možné majitele psa postihnout, musel by jej někdo přistihnout při činu. „S novým zákonem tomuto nešvaru učiníme přítrž,“ dodal radní. Podle něj databáze pomůže i v případech, kdy pes pokouše člověka nebo usmrtí či zraní nějaká hospodářská zvířata.

Přišla zatím jen čtvrtina

Provinční úřady mají nahlášených asi 42 tisíc psů, ale zatím jen necelá čtvrtina z nich podstoupila odběr DNA. „Mnozí lidé si mysleli, že zákon snad nakonec neprosadíme. Ale doufáme, že majitelé dosud netestovaných psů svou povinnost rychle naplní,“ uvedl dále Schuler.

Kritici nového opatření namítají, že není samospásné, protože se nevztahuje na psy návštěvníků z jiných částí Itálie nebo na psy turistů. Vedení provincie uvádí, že nápad chtějí okopírovat i další italské regiony.

Databázi DNA registrovaných psů si už loni zřídilo jihofrancouzské město Béziers.

Francouzské město vytáhlo do boje proti psím výkalům. Bude je porovnávat s registrem DNA

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám