Hlavní obsah

Turecko

Foto: Profimedia.cz
Článek

Muslimská země na Středním východě představuje bránu mezi Evropou a Asií. Jako moderní světský stát byla země ustanovena ve 20. letech nacionalistickým lídrem Kemalem Atatürkem. Poslední dobou se Turecko snaží o kroky vedoucí k posílení demokracie a tržní ekonomiky, které jsou podmínkou pro vstup do EU. Dlouhodobě má problémy s kurdskou menšinou.

Strategická poloha na pomezí Evropy a Asie dělá z Turecka klíčový stát regionu Malé Asie, kterému náleží převážná kontrola nad vodami Černého moře. Ačkoli jen minimální část této muslimské země zasahuje na evropský kontinent, snaží se Turecko o vstup do Evropské unie.

V roce 1999 se stalo kandidátskou zemí a začalo pracovat na reformách zejména v oblasti ekonomiky a lidských práv. Byl zrušen trest smrti, zvýšena opatření proti mučení a zrenovován trestní zákoník. Rovněž byly zavedeny reformy v oblasti práv žen a v kurdské otázce. Aktivisté za lidská práva si však nadále stěžují, že tamní reformy nejdou příliš daleko, a obviňují vládu z absence závazku k úplné emancipaci obyvatel, navíc z toho, že tak činí pouze pod nátlakem EU.

Po intenzivním vyjednávání byly v říjnu 2005 spuštěny přístupové rozhovory o členství Turecka v EU. Už tehdy se očekávalo, že potrvají cca deset let. Řada evropských zemí má stále výhrady k tureckému členství. Například Německo se společně s Francií dožadovalo uznání pouze privilegovaného vztahu EU s Tureckem místo jeho rovnocenného uznání jako členské země. Turecko dosud není členem EU.

Foto: Profimedia.cz

Hora Nemrut na seznamu památek UNESCO

Zhoršující se poměry s ostatními státy

Členství brzdilo z velké části také konflikt s Řeckem o Kypr. Turecká menšina, jež na ostrově žije, má dlouhodobě špatné vztahy s řeckou částí jeho obyvatel. V sedmdesátých letech na Kypru založili tureckou enklávu a v roce 1983 dokonce vyhlásili Severokyperskou republiku. Tu však oficiálně uznalo pouze Turecko.

Foto: Profimedia.cz

Ruiny města Kalekoy v Turecku

Vztahy Turecké republiky, která je fungující parlamentní demokracií, s některými zahraničními státy v roce 2010 značně ochladly. Nejprve šlo o Izrael, který v mezinárodních vodách zastavil konvoje lodí s humanitární pomocí, jež směřovaly k prolomení izraelské blokády Gazy. Konflikt přinesl oběti na turecké straně.

V červnu téhož roku bylo Turecko jednou ze dvou zemí, které hlasovaly proti Radě bezpečnosti OSN ve věci rozšíření sankcí vůči Íránu, čímž si proti sobě poštvalo Spojené státy. Ty braly Turecko do té doby jako jednoho ze svých nejpoddajnějších spojenců v daném regionu.

Jinak tomu není ani o více než dekádu později. Po vypuknutí války na Ukrajině, kterou napadlo Rusko, většina světa Putinovo jednání odsoudila. Jednotlivé země i EU na Rusko uvalilo značné sankce. Turecko oproti tomu zaujalo v celé věci neutrální postoj. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se nebránil setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, hlavy států jednaly mimo jiné o obnovení přepravní trasy přes Černé moře či možnosti postavení jaderné elektrárny v Turecku. Společně s Maďarskem pak například Turecko zdržovalo vstup Finska a Švédska do NATO.

Foto: Profimedia.cz

Divadlo starobylého města Aphrodicias

Pouhá jedna třicetina je evropská

Stát rozkládající se v Malé Asii zabírá zhruba 780 tisíc čtverečních kilometrů. Ze severu jej ohraničuje Černé moře, z jihu jeho břehy omílá Středozemní a ze západu Egejské moře. Tato oblast je také plná stovek menších ostrovů.

Srdce někdejší Osmanské říše bylo odnepaměti považováno za bránu mezi Evropou a Asií. Pouhých asi 24 tisíc kilometrů čtverečních (zhruba jedna třicetina celého území) ležících západně od úžiny Bospor patří k Evropě. Tato balkánská oblast je součástí historického regionu Thrákie.

Foto: Profimedia.cz

Pevnost sv. Petra v Bodrum

Asijská část země Anatolie je z velké části hornatá a uprostřed ní se nachází rozsáhlá náhorní plošina. Na jihu se nachází pohoří Taurus, na severu Köroğlu. V nejhornatější východní části země se tyčí nejvyšší turecký vrcholek Ararat (5 165 m), kde podle biblických příběhů přistála Noemova Archa.

Administrativně se Turecko člení na 81 provincií a ty dále na okresy. Hlavním městem je více než pět a půl milionová Ankara. Za ní následuje Izmir, Bursa a Adana. Největším městem je Istanbul. Téměř šestnáctimilionová metropole ležící na pomezí Evropy a Asie je významnou obchodní křižovatkou, která je pro svou bohatou historii a množství skvostných staveb vyhledávanou turistickou destinací.

Foto: Profimedia.cz

Solné skály v Pamukkale

Problém s kurdskou menšinou

V Turecké republice žije přes 80 milionů lidí. Ze čtyř pětin se jedná o Turky, většinu zbývajících tvoří početná kurdská menšina (kolem 18 %). V Turecku leží největší část Kurdistánu, domovské oblasti Kurdů, která kromě jihovýchodního Turecka zasahuje i do Sýrie, Íránu a Iráku.

Kurdský národ je považován za nejpočetnější z těch, jež nemají vlastní stát. Po dlouhá léta se také potýkají s útlakem ze strany Turků. Vše začalo po první světové válce, kdy Turecko nastoupilo cestu poměrně nacionalistického vývoje pod vedením Kemala Atatürka, který stát v roce 1923 založil. Mimo to nastolil potlačování kurdské národnostní identity v různých oblastech společenského života.

Foto: Profimedia.cz

Turecké středozemní moře

Po neúspěšném pokusu o ustanovení vlastní demokratické republiky v roce 1946 se z Kurdů vyprofilovalo několik radikálních hnutí. Jedním z nich byla Strana kurdských pracujících (PKK), která v roce 1984 vypověděla turecké vládě otevřenou gerilovou válku. Podle oficiálních údajů v ní do začátku 90. let zemřelo několik desítek tisíc lidí. Spojené státy, EU i samotní Turci považují PKK za teroristickou organizaci.

Kurdská otázka není v Turecku zdaleka vyřešena. Dodnes jsou objektem utlačování, diskriminace a bezpráví.

Ekonomika je 16. největší na světě

Ekonomická stránka Turecka je navzdory všem jeho problémům poměrně pozitivní. V roce 2020 se umístilo na 20. příčce největších ekonomik světa. Země se snaží přijímat reformy v rámci postupného přibližování evropským standardům.

Foto: Reuters

V turecké Konyi se konají oslavy k výročí 737 let založení sekty Mevlevi a tančících dervišů anatolijským filozofem a básníkem Mevlanou Jalaluddinem Rumim.

Snaha o snížení kontroly státu nad ekonomikou se dlouhodobě potýkala s řadou překážek. Po letech zvyšujících se obtíží, které téměř vedly k ekonomickému zhroucení země, byl v roce 2002 na zasedání MMF přijat tuhý obnovovací program. Ten se stal v roce 2008 jedním z důvodů, proč se euroasijskému státu prakticky vyhnula ekonomická krize. Dotkla se pouze tamního exportu.

Od skončení krize se průmyslová produkce vyprofilovala jako nejvýznamnější složka národního hospodářství, zejména co se týče automobilové výroby. Turecko prosperuje také v textilním průmyslu, strojírenství a výrobě spotřební elektroniky. Významnou roli hraje i to, že je země poměrně bohatá na nerostné suroviny. Na jejím území se nachází dostatek bóru, zlata, uranu, magnesia a dalších.

Turecko rovněž stoupá na trhu energetických trhů. Na svém území provozuje zejména tepelné a vodní elektrárny, disponuje i elektrárnou jadernou.

Foto: Profimedia.cz

Dalším velmi oblíbeným turistickým střediskem je město Alanya ve východní části riviéry.

Zemědělství tvořilo ještě v 70. letech 35 procent tamního HDP. Dnes se na něm podílí zhruba z jedné desetiny a zaměstnává čtvrtinu obyvatelstva. Přibližně třetina celkové rozlohy se využívá k zemědělství a Turecko je soběstačné ve všech základních zemědělských produktech.

Ve službách pracuje kolem poloviny obyvatel, kteří se zhruba ze dvou třetin podílejí na tvorbě hrubého domácího produktu. Významnou roli v tomto sektoru hraje cestovní ruch. V roce 2019 (před pandemií covidu-19) navštívilo zemi celkem 51 milionů osob.

Články k tématu

Zelenskyj se setká s Erdoganem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v pátek v Turecku setká se svým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Na sociální síti X o tom informovala...

Erdogan podepsal vstup Švédska do NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podepsal ve čtvrtek dokument, kterým země schválila vstup Švédska do NATO. Ratifikace tak v Turecku končí, chybí jen...

Turecko schválilo vstup Švédska do NATO

Turecký parlament v úterý schválil přijetí švédské žádosti o vstup do Severoatlantické aliance (NATO) a poslal dokument zpět prezidentovi Recepu Tayyipu...

Turkish Airlines zavedly mučednickou slevu

Státem většinově vlastněné turecké aerolinky Turkish Airlines zavedly tzv. mučednickou slevu ve výši 50 procent pro příbuzné lidí, kteří položili život za své...

Konec arménského Karabachu

Za posledních 15 let už jsme si všichni zvykli vídat prchající ženy a děti, lidi, kterým jde o holý život, utíkající před raketami, válkou, před bezprávím či...

Erdogan chce v Turecku závod Tesly

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požádal šéfa Tesly Elona Muska, aby v Turecku postavil závod automobilky, uvedlo ředitelství prezidentského úřadu pro...

FOTO: Jásavé barvy istanbulských souků

V Istanbulu se východní svět potkává se západním, leží ostatně na dvou kontinentech. Východní atmosféra ale rozhodně převažuje. Trhy jsou nedílnou součástí...

Erdogan na summitu G20 lobbuje za ústupky Rusku

Ke splnění některých požadavků Ruska nabádá světové lídry na víkendovém summitu G20 v indickém Dillí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. S odvoláním na...

Speleolog v Turecku uvázl kilometr pod zemí

Mezinárodní týmy se snaží v Turecku zachránit amerického speleologa, který uvázl zhruba tisíc metrů pod povrchem země. Muži se udělalo špatně při expedici....