Hlavní obsah

Střelba před budovou soudu v Istanbulu. Zneškodnění levicových teroristů zachytila kamera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Šest raněných včetně tří policistů si podle tureckých médií vyžádala úterní střelba před justičním palácem v Istanbulu. Oba útočníky, muže a ženu, policie zastřelila. „Bylo zjištěno, že zneškodnění zrádci s iniciály EY a PB jsou členy teroristické organizace DHKP-C,“ napsal na sociální síti X turecký ministr vnitra Ali Yerlikaya.

Pokus o teroristický útok v Istanbulu nepřežili dva útočníciVideo: AP

 
Článek

„Palba se ozvala před vchodem C justičního paláce v (istanbulské) čtvrti Çağlayan. Ti, kdo slyšeli výstřely, se ve strachu vrhali k zemi,“ popsal web listu Cumhuriyet.

Turecký ministr Yerlikaya incident označil za teroristický útok.

Členové Revoluční strany pro lidové osvobození (DHKP-C), kterou Turecko, Evropská unie i Spojené státy považují za teroristickou, na místě Istanbulského justičního paláce, největšího evropského soudního komplexu, útočili už v minulosti.

Uzbek dostal za teroristický útok v tureckém klubu 40 doživotních trestů a dalších 1368 let

Evropa

V březnu 2015 dva členové DHKP-C drželi žalobce Mehmeta Selima Kiraze v šestém patře justičního paláce jako rukojmí. Požadovali, aby policie oznámila jména čtyř členů bezpečnostních služeb, kteří podle nich byli spojeni se smrtí chlapce, jenž zahynul při protivládních protestech.

Oba ozbrojenci DHKP-C zemřeli během policejního zásahu, zatímco prokurátor byl těžce zraněn a později na následky zranění zemřel.

Počátky krajně levicové DHKP-C sahají až do konce 70. let 20. století, její členové se od té doby zapojili do množství útoků zejména proti příslušníkům tureckých bezpečnostních složek. V minulosti se ale organizace pokoušela útočit například i na konzulát Spojených států v Istanbulu.

Každý den sdílejte tureckou vlajku, nařídil soud kurdské aktivistce

Koktejl

Reklama

Související témata:
Hnutí DHKP-C

Výběr článků

Načítám