Hlavní obsah

Turecká zbrojovka staví u Kyjeva továrnu na výrobu dronů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecké drony Bayraktar se od příštího roku budou vyrábět na Ukrajině. Zbrojovka Baykar staví poblíž Kyjeva továrnu, kde bude pracovat přibližně 500 lidí. Oznámil to jeden ze šéfů firmy, Haluk Bayraktar.

Foto: Thomas Kulidakis, Právo

Dron Bayraktar TB2. V pozadí bezpilotní stíhací stroj Kizilelma. Ilustrační foto

Článek

Bezpilotní letouny Bayraktar se podle agentury Reuters prosadily do výzbroje mnoha armád poté, co je ukrajinští vojáci úspěšně použili k ničení ruských obrněnců a dělostřelectva.

Vedení Baykaru tvrdí, že od roku 2018 uzavřelo dohody o vývozu dronů TB-2 do tří desítek zemí. Podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) jsou mezi nimi Ukrajina, Etiopie, Polsko, Libye či Ázerbájdžán.

V ruských přístavech vyhlásili pohotovost kvůli ukrajinským dronům

Válka na Ukrajině

„Naše továrna se staví. Potřebujeme zhruba 12 měsíců, abychom stavbu dokončili, a pak přejdeme k vnitřnímu vybavení stroji, dalším zařízením a k organizační struktuře,“ řekl Haluk Bayraktar.

„Továrna na Ukrajině bude velká, plánujeme zaměstnat asi 500 lidí,“ dodal.

Podle něj by měla vyrábět okolo 120 dronů ročně a měly by začít v příštím roce. Na dotaz ohledně bezpečnostních rizik během pokračující války Ruska proti Ukrajině odpověděl, že „plány se posouvají plnou parou vpřed a nic by je nemělo zastavit“.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Haluk Bayraktar, jeden ze šéfů turecké zbrojovky Baykar

Bayraktary se staly po vpádu ruských vojsk jedním ze symbolů odporu proti agresi. Pro Ukrajince byly na počátku války natolik důležité, že o nich skládali písně.

Ukrajinci budou mít síly bezpilotních systémů

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil vládě, aby společně s generálním štábem vytvořila nový druh vojsk, síly bezpilotních systémů.

„Tento rok se musí stát rozhodujícím v mnoha věcech a je zjevné, že drony prokázaly svou účinnost v boji na souši, na nebi a na moři,“ prohlásil Zelenskyj.

Podle něj vytvoření samostatných sil bezpilotních systémů „není otázkou budoucnosti, ale něčím, co by mělo přinést naprosto konkrétní výsledek v nejbližší době“.

Právě díky dronům dokázala podle něj Ukrajina změnit situaci v Černém moři, odrazit ruské pozemní útoky a způsobit nepříteli značné ztráty živé síly a techniky.

Námořní drony úspěšně nasazené proti Krymskému mostu a ruským plavidlům jsou dílem ukrajinských konstruktérů.

Bayraktar byl v turecké armádě první

První bezpilotní letouny Bayraktar (Vlajkonoš) zařadila turecká armáda do své výzbroje v roce 2014.

Má rozpětí křídel 12 metrů, délku 6,5 metru, maximální letovou hmotnost 630 kilogramů.

Jeho běžná cestovní rychlost je 130 km/h, maximální 222 km/h.

Maximální operační výška je 7300 metrů.

Bývá vybaven senzorovou věží s kamerou, nočním viděním a laserovým zaměřováním.

Může nést mimo jiné rakety Rocketsan MAM-C naváděné laserem a vybavené průbojnou, nebo tříštivou hlavicí o váze 22 kg.

Reklama

Výběr článků

Načítám