Hlavní obsah

Na jednání je brzo, teď odpovíme, řekla izraelská velvyslankyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská velvyslankyně v Turecku Irit Lillianová v neděli uvedla, že je příliš brzo na jednání mezi Izraelem a islamistickým hnutím Hamás. Reagovala na oznámení Turecka, že je v kontaktu se všemi stranami konfliktu a je připraveno přispět k snížení napěti. Lillianová uvedla, že prioritou Izraele v době, kdy stále ještě počítá mrtvé, je odpověď na útok.

Foto: Gil Eliyahu, Reuters

Izraelský voják se modlí před tankem u hranic s Libanonem.

Článek

„Zprostředkování přichází v jiné situaci. Právě teď naneštěstí počítáme mrtvé, snažíme se léčit zraněné, a dokonce ani nevíme, kolik našich občanů bylo uneseno,“ řekla velvyslankyně ve vyjádření pro média.

Hamás na Izrael zaútočil v sobotu časně ráno, Izraelci hlásili k nedělnímu odpoledni přes 600 mrtvých, přes 2000 zraněných a více než 100 unesených. Izraelská armáda se snaží odpovědět, bombarduje Pásmo Gazy.

Lillianová také naznačila podmínku pro případná jednání: „Chceme vidět všechny unesené lidi, jak se vracejí domů, a chceme, aby do Izraele a regionu přišel klid a ticho. Až potom můžeme jednat o zprostředkování a o tom, kdo budou zprostředkovatelé.“

Izrael je oficiálně ve válečném stavu. Tanky míří k Pásmu Gazy i k hranicím Libanonu

Blízký a Střední východ

Velvyslankyně také dala najevo svou nespokojenost s postojem Turecka k Hamásu. Turecko, které podporuje Palestince, nepovažuje Hamás za teroristickou organizaci a v zemi jsou někteří jeho představitelé.

Lillianová zmínila, že na některých akcích v Turecku viděla vysokého představitele hnutí Sáliha Arúrího. „Myslím si, že Hamás by neměl mít kancelář nebo vykonávat jakoukoli činnost ani v Turecku, ani v žádné jiné zemi,“ poznamenala.

Turecko na její vyjádření nereagovalo. Lillianová mu vytkla, že by mělo projevit více empatie, když po dekády čelilo teroristickým útokům. Když předseda tureckého parlamentu Numan Kurtulmus v neděli opakoval výzvu oběma stranám ke zdrženlivosti, dodal, že Palestinci již dlouho trpěli nespravedlností zejména v mešitě Al-Aksá, což je podle něj červená linie.

Desítky lidí v Berlíně slavily útok Hamásu, stovky pak podpořily Izrael

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám