Hlavní obsah

Izrael stihne Alláhův hněv, hřímal turecký poslanec. Vzápětí dostal infarkt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člen turecké Strany blaženosti čtyřiapadesátiletý Hasan Bitmez se v tureckém parlamentu rozlítil během projevu namířeného proti Izraeli natolik, že ho skolil infarkt. Ironií osudu to bylo jen několik chvil poté, co prohlásil, že „Izrael stihne Alláhův hněv“. Momentálně je poslanec na jednotce intenzivní péče.

Foto: Stringer, Reuters

Turecký poslanec Hasan Bitmez se zhroutil v parlamentu

Článek

Bitmez zkolaboval v úterý během projednávání tureckého rozpočtu. Vystoupení využil k tomu, aby kritizoval Izrael. „Možná se můžeme schovat před svým svědomím, ale nikoli před historií,“ pronesl poslanec, který si přinesl i ceduli s nápisem „Izrael je vrah“.

„Izrael stihne Alláhův hněv,“ pronesl na závěr své řeči a o pár okamžiků později se skácel k zemi, popisuje server Newsweek.

Ostatní poslanci i zaměstnanci tureckého parlamentu se k němu okamžitě seběhli. Podle tureckých médií začal s Bitmezovým oživováním Turhan Çömez ze Strany dobra a vystudovaný lékař a svého politického oponenta začal oživovat.

Bitmez byl následně převezen do nemocnice. Podle ministra zdravotnictví Fahrettina Koci je poslanec momentálně na jednotce intenzivní péče a jeho stav je vážný. Koca na vysvětlenou dále uvedl, že se Bitmez příliš rozrušil při svém projevu, a vyzval k modlitbám za jeho uzdravení.

Relativně normalizované vztahy Turecka a Izraele skončily po útoku teroristického hnutí Hamás na Izrael 7. října, při kterém islamisté zabili přes 1400 lidí a 240 lidí unesli jako rukojmí. Turecko kritizovalo následnou vojenskou akci Izraele, prezident Recep Erdogan mimo jiné prohlásil, že OSN nadržuje Izraeli nebo že bojovníci Hamásu nejsou teroristé.

Strana blaženosti je islamistická politická strana založená v roce 2001 poté, co byla po čtyřletém působení zakázána Strana ctnosti kvůli porušování sekulárních článků turecké ústavy. Podporována je především konzervativními muslimy. Její pozice byla oslabena nástupem umírněnější Strany spravedlnosti a rozvoje prezidenta Erdogana.

Rada bezpečnosti OSN nadržuje Izraeli, stěžuje si Erdogan

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám