Hlavní obsah

Turecko zadrželo 36 lidí podezřelých z napojení na Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecké úřady zadržely 36 lidí na základě podezření z napojení na Islámský stát. V neděli to oznámil tamní ministr vnitra Ali Yerlikaya. Operace tureckých bezpečnostních složek se konala napříč čtyřmi provinciemi.

Foto: Profimedia.cz

Turecký ministr vnitra Ali Yerlikaya

Článek

„Chci, aby náš drahý národ věděl, že pro mír jednotu a solidaritu naší země nebudeme tolerovat žádné teroristy,“ napsal Yerlikaya na sociální síti X, kde oznámil zadržení 36 podezřelých.

Patnáct jich mělo být zadrženo přímo v Istanbulu, 14 v İzmiru, pět v Kayseri a dva v Eskišehiru.

Podle ministra se měli zadržení podílet na financování teroristické skupiny Islámský stát a poskytovali jí také zásoby. Policie u zadržených údajně též našla ilegálně držené pistole a brokovnice, vysokou částku v tureckých lirách i zahraničních měnách a „mnoho digitálních materiálů“.

Prohlášení, že v Turecku nebudou tolerováni žádní teroristé, přišlo shodou okolností den poté, co v Istanbulu prezident země Recep Tayyip Erdogan jednal s vůdcem palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáílem Haníjou. Tomu vyjadřoval podporu na „cestě k vítězství“ a nabádal ho k jednotě s palestinskou samosprávou vedenou Mahmúdem Abbásem.

Hamás loni v říjnu rozpoutal útok na Izrael, při němž jeho ozbrojenci zabili 1200 lidí a asi 250 jich unesli do Gazy, kde stále mnohé zadržují. Izrael v odvetě zahájil operaci v Pásmu Gazy. Erdogan už dříve po útoku hájil Hamás, že je to politická strana, a naopak Izrael kvůli jeho tvrdé odpovědi označoval za teroristický stát.

Erdogan jednal v Istanbulu s vůdcem Hamásu

Svět

Výběr článků

Načítám