Hlavní obsah

Jeden z nejstarších vraků lodí na světě z doby bronzové vydal poklad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antalya

Turečtí potápěči objevili ve vraku lodi Kumluca, který je považován za jeden z nejstarších známých vraků na světě, starověký poklad. V plavidle z doby bronzové našli 30 měděných ingotů, amfor a osobních věcí námořníků, píše agentura Reuters.

Vrak lodi z doby bronzové odhalil starověký pokladVideo: Reuters

 
Článek

Tým 40 odborníků za pomoci vyspělé technologie a robotů vyzvedl artefakty z vraku lodi, která se potopila před zhruba 3600 lety. Dostat na povrch některé předměty z 50metrové hloubky trvalo potápěčům měsíc.

Foto: Reuters

Vrak lodi z doby bronzové odhalil starověký poklad

„Tato loď, která byla pravděpodobně naložena mědí z dolů na Kypru, se potopila během bouře na cestě na ostrov Kréta. Stalo se to přibližně před 3550 až 3600 lety. V této souvislosti si vrak lodi Kumluca ze střední doby bronzové stále drží titul nejstaršího vraku obchodní lodi na světě,“ upřesnil vedoucí týmu Hakan Oniz.

Všechny nalezené předměty nyní procházejí procesem odstraňování soli. Nálezy, zejména měděné slitky představující tehdejší měnu, zdůrazňují bohaté kulturní dědictví Turecka a jeho roli v námořním obchodu a stavbě lodí.

U Říma našli vrak lodi starý 2000 let, náklad je téměř nepoškozen

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám