Hlavní obsah

V Bundestagu by mohla zasednout odnož Erdoganovy islámské strany, varuje CDU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá konzervativní opozice se obává, že by ve Spolkové republice v dohledné době mohla vzniknout islámsky orientovaná strana. Vzhledem k početné přistěhovalecké komunitě z Turecka by prý mohlo jít o odnož Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Foto: Profimedia.cz

Turecký fanoušek na nedávném fotbalovém utkání Německo–Turecko v Berlíně

Článek

Experti podle deníku Bild připouštějí, že voličský potenciál by takové uskupení mělo. Ve 83milionovém Německu žije zhruba 5,5 milionu muslimů.

Ne všichni sice mají občanství SRN, a ne všichni tedy disponují právem volit do parlamentu, opoziční Křesťanskodemokratická unie (CDU) ale varuje, že by se to mohlo rychle změnit, pokud by koaliční vláda sociálnědemokratického (SPD) kancléře Olafa Scholze prosadila zvažovanou novelu zákona, která by zkrátila dobu pro udělování německého občanství migrantům.

Zatím je to možné nejdříve po šesti letech pobytu v SRN, napříště by ale mělo postačovat pět let, a ve zvláštních případech dokonce jen tři roky. Jen v loňském roce udělilo Německo občanství téměř 169 tisícům lidí.

Expert parlamentní frakce CDU a bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU) pro vnitřní záležitosti Alexander Throm varuje před „nedozírnými“ politickými následky velkorysejšího přístupu při přiznávání občanství. „Změní to nejen naši demografickou, ale i voličskou strukturu,“ bije na poplach.

Sama koalice odhadla, že po reformě by občanství mohlo nově získat více než 2,5 milionu lidí. Throm vládním stranám vmetl, že se takto snaží získat nové voliče.

„Jestliže v to doufají, budou se ještě divit,“ zdůraznil s tím, že politická scéna se asi bude muset připravit na přítomnost odnože Erdoganovy AKP ve Spolkovém sněmu.

Dva a půl milionu hlasů stačí

Německý expert na otázky islámu Eren Güvercin, jenž má turecké kořeny, připustil, že už v minulosti existovaly pokusy založit v SRN jakousi odnož AKP. „Zatím to ale pokaždé ztroskotalo na tom, že mnozí lidé tureckého původu neměli voličské oprávnění,“ řekl.

Podle Hermanna Binkerta ze sociologického institutu INSA potenciál pro vznik muslimské strany v Německu existuje. „Se dvěma a půl milionu hlasů je možné ve volbách do Bundestagu překonat pětiprocentní hranici,“ řekl.

Izrael má právo se bránit, slyšel Erdogan v Německu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám