Hlavní obsah

Erdogan podepsal vstup Švédska do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podepsal ve čtvrtek dokument, kterým země schválila vstup Švédska do NATO. Ratifikace tak v Turecku končí, chybí jen souhlas Maďarska.

Foto: Yves Herman, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Už v úterý schválil vstup Švédska do Aliance turecký parlament. Ankara si pro souhlas stanovila několik podmínek. Šlo mimo jiné o změnu švédského postoje k organizacím, jež Ankara považuje za teroristické – například kurdské milice YPG nebo stranu kurdských pracujících (PKK) –, či souhlas s prodejem amerických bojových letounů F-16 Turecku. Švédsko proto změnilo svůj protiteroristický zákon a schválení prodeje F-16 americkým Kongresem je nyní už na spadnutí.

Maďarsko otálí

Poslední zemí, která vstup Švédska zatím neschválila, je Maďarsko. Ačkoli premiér Viktor Orbán prohlásil, že vstup Švédska do NATO podporuje a ratifikaci chce brzy, šéf maďarského parlamentu László Kövér se nechal slyšet, že on sám vstup Švédska nepodporuje, s tím, že stejně není kam pospíchat.

Kövér má už prý dost toho, že si každý „otírá nohy“ o Maďarsko. „Tento cirkus by už dávno skončil, pokud by pan (generální tajemník NATO Jens) Stoltenberg vynaložil jen polovinu snahy na přesvědčování švédských politiků, než kolik energie vynaložil odkazováním na nás,“ zdůraznil.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Viktor Orbán

Nejbližší zasedání maďarského parlamentu začne až 26. února. K ratifikaci vstupu Švédska do NATO by mohlo teoreticky dojít na mimořádné schůzi parlamentu, jejíž svolání iniciovala opoziční Maďarská socialistická strana. Kövér však této iniciativě nedává žádnou šanci, protože „opozice neslouží maďarským zájmům“.

Každý si o nás otírá nohy. Šéf maďarského parlamentu řekl, proč nepodpoří Švédsko v NATO

Evropa

Orbán přesto pozval předsedu švédské vlády Ulfa Kristerssona do Budapešti, aby celou věc znovu projednali. Kristersson posléze Orbánovi nabídl, aby se příští týden setkali v Bruselu. Uvedl také, že je připraven přijmout i pozvání do Budapešti.

Švédsko podalo žádost o vstup do Aliance společně s Finskem v květnu 2022 v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Finsko, jehož žádost Turecko také několik měsíců blokovalo, se stalo členem NATO na začátku loňského dubna.

Turecko schválilo vstup Švédska do NATO

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám