Hlavní obsah

Stavbaři v Istanbulu se průzkumným vrtem trefili přímo do tunelu metra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelné nedbalosti se dopustili stavbaři v Istanbulu, když prováděli průzkumný vrt a omylem se trefili rovnou do tunelu metra. Na sociálních sítích se objevily záběry z mobilního telefonu, na nichž je vidět, jak z proraženého stropu ční vrtná tyč, která je ještě v chodu.

Vrtná souprava omylem poškodila tunel metra v IstanbuluVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury Reuters se incident odehrál minulý týden na trati podzemní dráhy spojující centrální čtvrť Mecidiyeköy s mezinárodním letištěm.

Hlavice vrtné tyče se po proražení stropu zaryla přímo mezi kolejnice a poškodila i svršek. Podle televize Tele1 se „na poslední chvíli podařilo zabránit katastrofě, když přestal fungovat elektrický systém a vlak zastavil“. Některá média ale uvádějí, že není jasné, jestli šlo o hlavní dopravní tubus, nebo jen pomocný obslužný tunel.

„Vzhledem k tomu, že náš operační systém metra byl vytvořen tak, aby se chránil před všemi druhy vnějších faktorů, okamžitě detekoval vnější vlivy a ochránil všechny vlaky,“ potvrdilo incident vedení státních železnic.

Záběry vyvolaly na sociálních sítích živou diskusi. „Je to hrubá nedbalost,“ čílil se jeden uživatel. „Nestoudnost, špatné plánování a nezodpovědnost,“ přidal se jiný.

„Zaměstnanci vrtné společnosti měli vidět betonové a železné části tubusu metra ve směsi vycházející na povrch a vrtání okamžitě zastavit. Betonová stěna tubusu metra má nezanedbatelnou tloušťku,“ napsal další.

Ke konci záběru je nicméně vidět, jak vrtná tyč mění směr otáčení, vysouvá se nahoru a mizí v proraženém stropním otvoru. Možná chvíle, kdy stavbaři zjistili, že něco není v pořádku.

Mluvčí ministerstva dopravy mezitím oznámil, že všechny škody, které vrtná souprava způsobila, už byly odstraněny.

Uvolněná vrtná tyč těžce zranila zaměstnance

Vaše zprávy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám