Hlavní obsah

Rusko chce obnovit vztahy se Slovenskem, Blanár jednal s Lavrovem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár v sobotu jednal v turecké Antalyi se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, který je již přes dva roky na sankčním seznamu Evropské unie. O schůzce jako první informovala agentura RIA Novosti a ruská diplomacie. Blanár později řekl, že setkání se konalo z iniciativy Moskvy. Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák zase už v pátek zamířil za šéfem Pentagonu Lloydem Austinem.

Foto: Ruské ministerstvo zahraničí, Profimedia.cz

Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov

Článek

„Dne 2. března se v Antalyi na okraji diplomatického fóra setkal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se slovenským ministrem zahraničních věcí a evropských záležitostí Jurajem Blanárem. Proběhla výměna názorů na nejpalčivější otázky mezinárodní agendy včetně situace na Ukrajině,“ informovalo o schůzce ruské ministerstvo zahraničí na sociální síti Facebook, jejíž vlastnickou firmu Meta ruské úřady označují jako extremistickou.

„Ruská strana potvrdila připravenost obnovit vztahy se Slovenskem – na meziparlamentní úrovni, v kulturní, humanitární a vojenské vzpomínkové oblasti,“ dodala ruská diplomacie.

„Přehlídka veškerého kretenismu.“ Fico sklízí kritiku za slova o Ukrajině

Evropa

„Slovenské ministerstvo zahraničních věcí na svém facebooku o setkání Blanára s Lavrovem neinformuje, ačkoliv o účasti Blanára v Turecku píše,“ napsal web deníku Sme.

Slovenský ministr zahraničí se později k setkání vyjádřil. „Bez diplomacie se nedá najít diplomatické řešení a žádné války neskončí,“ řekl Blanár. Schůzka s Lavrovem se podle něho konala na žádost ruské strany a on na ní svému ruskému protějšku řekl, že pozice Slovenska se zakládá na respektu k principům mezinárodního práva, jako je územní celistvost a suverenita.

Zrada, míní slovenská opozice

Opoziční Progresivní Slovensko (PS) označilo jednání Blanár-Lavrov za zradu slovenské zahraničněpolitické orientace. „Setkal se s hlavním diplomatem státu, který označuje Slovensko za svého nepřítele, který napadl sousední stát a jehož představitelé naznačují, že Ukrajinou by jejich tažení nemuselo skončit,“ upozornilo PS ve svém prohlášení.

Opoziční hnutí konstatovalo, že ze strany Směr se jedná o snahu zalíbit se voličům obdivujícím Rusko před nadcházejícími prezidentskými volbami. „Potvrdili tím, že současná vláda už Slovensko nevidí na Západě, ale se spíš v autoritativním směřování a v nadbíhání diktátorským režimům,“ dodal místopředseda PS Tomáš Valášek.

„Ministr Blanár se setkal s mužem, který nese přímou odpovědnost za ruskou agresi na Ukrajině, která způsobila smrt tisíců civilistů a stamiliardové škody. Blanár tak zařadil Slovensko k Íránu, Severní Koreji, Číně nebo k Maďarsku,“ zdůraznil poslanec PS Ivan Štefunko.

Třetího ročníku diplomatického fóra v Antalyi věnovanému hledání mírových řešení se zúčastnili lídři desítek států. Blanár se také sešel se svými protějšky z Turecka, Ázerbájdžánu či Moldavska.

S Lavrovem se v Turecku sešel také už v pátek maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který zveřejnil na sociální síti video, kde sedí u jednoho stolu v družném rozhovoru s Lavrovem. „Podmínkou míru je dialog,“ komentoval video šéf maďarské diplomacie.

Web index.hu konstatoval, že setkání se uskutečnilo v den pohřbu Alexeje Navalného. „Demokratický svět v tento den oplakával smrt Navalného, ale maďarská vládní strana tímto gestem demonstrovala, že si jejich úctu nezaslouží,“ konstatoval web index.hu. Na nedávné schůzi maďarského parlamentu navrhla opozice minutu ticha za Navalného a poslanci vládní strany FIDESZ se ani nepostavili.

Ruská agentura RIA Novosti v souvislosti se schůzkou Blanára a Lavrova připomněla, že slovenský premiér Robert Fico už dříve prohlásil, že země by měla mít normální vztahy s Ruskem, a také přislíbil, že v tomto směru podnikne kroky. Fico tento týden vyvolal značný rozruch svým projevem, v němž mimo jiné mluvil o „falešném démonizování“ ruského prezidenta Vladimira Putina“ nebo o tom, že jediným plánem EU je „podporovat vzájemné zabíjení Slovanů“.

Kaliňák se za této situace v pátek ve Washington setkal Austinem, aby spolu mluvili mimo jiné o důležitosti boje proti ruské agresi na Ukrajině a potvrdili si „silné obranné vztahy“, informoval o schůzce ministrů Pentagon.

Austin Slovensku poblahopřál k 20. výročí členství v NATO a poděkoval mu za jeho závazek vynaložit na obranu více než požadovaná dvě procenta HDP. Ocenil také nedávné investice Bratislavy do vojenského vybavení, které je mimo jiné kompatibilní s americkými letouny F-16. Kaliňák slíbil pokračovat jak v modernizaci armády, tak ve spolupráci obou zemí, napsala slovenská agentura TASR.

Robert Fico by blokoval případný návrh na vstup Ukrajiny do NATO

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám