Hlavní obsah

Válka na Ukrajině by neměla mít vítěze ani poraženého, míní Erdogan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko se podle svého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zasazuje o to, aby válka na Ukrajině skončila tím, že „nebude mít vítěze ani poraženého“. Erdogan se takto vyjádřil na večeři, kterou v New Yorku uspořádal Turecko-americký národní řídicí výbor, nevládní organizace usilující o posilování spolupráce mezi Ankarou a Washingtonem.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při vystoupení na Valném shromáždění OSN

Článek

V proslovu, jehož text zveřejnila prezidentská kancelář v Ankaře, Erdogan řekl, že jeho země v posledních letech posílila svou „pozici světové značky“, pokud jde o zprostředkovatelskou roli v regionálních i globálních krizích.

„Náš postoj v rusko-ukrajinské válce ocenil celý svět. Dosáhli jsme mnoha diplomatických úspěchů, od výměny zajatců po černomořskou iniciativu,“ řekl Erdogan v narážce na tzv. obilnou dohodu, kterou zprostředkovala Ankara s OSN a díky níž Ukrajina do letošního července mohla přes Černé moře exportovat své obilí a další zemědělské produkty.

Dodal, že Turecko bude na všech frontách pokračovat ve svém úsilí „s přesvědčením, že ve válce nejsou žádní vítězové a v míru nejsou žádní poražení“.

Podobně se Erdogan vyjádřil v úterý v proslovu na Valném shromáždění OSN. „Od vypuknutí rusko-ukrajinské války se snažíme udržet naše ruské i ukrajinské přátele u (jednacího) stolu s tezí, že ‚ve válce nejsou vítězové a v míru nejsou poražení‘, řekl Erdogan, jehož země byla loni také prostředníkem v mírových vyjednáváních mezi Kyjevem a Moskvou, která ale ztroskotala.

Turecko už více než půl roku blokuje rozšíření Severoatlantické aliance (NATO) o Švédsko, které o vstup do této organizace požádalo právě pod vlivem ruské agrese proti Ukrajině. Ankara argumentuje tím, že Stockholm nedostatečně bojuje proti terorismu, především proti Straně kurdských pracujících (PKK), když poskytuje azyl jejím aktivistům. Turecko v poslední době Švédsku také vyčítá, že toleruje pálení koránu na veřejnosti.

Rusku se dá věřit asi jako Západu, řekl Erdogan

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám