Hlavní obsah

Turecko nepustí do Černého moře minolovky, které darovali Kyjevu Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko v úterý uvedlo, že dvě lodě na vyhledávání a ničení min, které Británie před časem poskytla Ukrajině, nepustí přes Bospor a Dardanely do Černého moře. Zdůvodnilo to tím, že by porušilo mezinárodní pakt ohledně plavby přes tyto úžiny v době války, píše agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Turecké minolovky proplouvající Bosporem (ilustrační foto)

Článek

Britské ministerstvo obrany v prosinci uvedlo, že Ukrajině čelící ruské agresi předá dvě minolovky, aby ji podpořilo v její snaze o zlepšení bezpečnostní situace v Černém moři. Oddělení pro komunikaci turecké prezidentské kanceláře ale v úterý uvedlo, že Ankara informovala spojence, že těmto plavidlům nedá svolení k plavbě přes Bospor a Dardanely po dobu trvání války na Ukrajině.

„Dokud bude pokračovat válka, nepovolíme plavbu vojenských plavidel do Černého moře přes turecké úžiny,“ uvedla turecká prezidentská kancelář.

Černé moře se zbaví plovoucích min. Dohodu podepíše Turecko, Rumunsko i Bulharsko

Válka na Ukrajině

Reuters připomíná, že po začátku invaze na Ukrajinu před necelými dvěma lety Turecko, které je členským státem NATO, aktivovalo konvenci z Montreux z roku 1936, která stanovuje a upravuje režim proplouvání válečných lodí přes Bospor a Dardanely. Zablokovalo tak tuto cestu vojenským lodím. Výjimku mají jen ta plavidla, která se vracejí do svých domovských základen.

Ankara uvádí, že konvenci uplatňuje nestranně a pečlivě ve snaze zabránit eskalaci konfliktu v Černém moři.

Turecko v konfliktu udržuje vztahy jak s Ukrajinou, tak s Ruskem.

Švédsko v NATO? Erdogan má další podmínku, tentokrát kanadskou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám