Hlavní obsah

FSB zadržela „mistra světa“ v jiu-jitsu kvůli napojení na IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská tajná služba FSB zadržela zápasníka jiu-jitsu Seyda-Umara Imagoževa, a to kvůli jeho údajnému napojení na Islámský stát, píše ruský list Kommersant. Konkrétně měl spolupracovat s buňkou v Karabulaku, jejíž zničení FSB hlásila už na začátku března.

Foto: Profimedia.cz

Zásah FSB proti teroristům

Článek

Důstojníci FSB měli Imagoževa zadržet v Ingušsku, píše Kommersant s poznámkou, že o zatčení ale zatím nejsou oficiální zprávy. Zápasník měl udržovat kontakt s tamní teroristickou buňkou a krýt její členy.

FSB údajně při zásahu na začátku března zabila šest členů této buňky včetně jejího lídra Amirkhana Guraževa. Teroristé měli v tu dobu plánovat bombový útok na budovu FSB.

Kommersant o pětadvacetiletém Imagoževovi píše jako o „mistru světa“ v jiu-jitsu. Podle oficiálních statistik AJP drží jako profesionál v kategorii fialových pásků No Gi momentálně 86. příčku, což je jeho nejlepší umístění v kariéře. Mezinárodní úspěchy slavil pouze jako amatér s modrým páskem, kdy triumfoval na dílčím turnaji v Turecku.

Zatčení Imagoževa je další hlášený úspěch v boji s teroristy, kterým se FSB chlubí od pátečního útoku v koncertní síni Crocus City Hall, při kterém zemřelo 139 lidí a dalších přibližně 200 bylo zraněno. Krom zatýkaných v souvislosti s tímto útokem také FSB podle agentury TASS překazila v úterý teroristický útok v Samarské oblasti, který údajně plánoval jedinec napojený na Ruský dobrovolnický sbor, protikremelskou milici bojující na straně Ukrajiny.

Ukrajina spojencem islamistů? Když on Zelenskyj je takový zvláštní Žid, argumentuje Peskov

Evropa

Výběr článků

Načítám