Hlavní obsah

Turci získají po schválení vstupu Švédska do NATO stíhačky F-16 za 23 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká administrativa schválila prodej stíhaček F-16 Turecku za 23 miliard dolarů (525 miliard Kč). Napsala to v noci na sobotu agentura AP, podle níž tak Spojené státy reagují na to, že Turecko v tomto týdnu po dlouhém váhání schválilo přistoupení Švédska k NATO.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Plně vyzbrojená stíhačka F-16 tureckého letectva po vzletu ze základny Incirlik

Článek

Americké ministerstvo zahraničí informovalo o svém souhlasu s prodejem 40 stíhaček a zařízení k modernizaci dalších strojů Kongres.

Ten už prodej nemusí schvalovat, pokud by se tak však rozhodl, může ho ještě zastavit, jak poznamenává agentura DPA, podle níž je to ale nanejvýš nepravděpodobné.

Turecko, které je spojeneckou zemí USA, dlouhodobě usilovalo o modernizaci své flotily bojových letounů.

Erdogan podepsal vstup Švédska do NATO

Evropa

Poté, co ho USA vyřadily kvůli nákupu ruského systému protivzdušné obrany S-400 z programu F-35, jichž měli Turci získat stovku, usilovala Ankara o nákup nových verzí letounů F-16. 

Ratifikaci členství Švédska v NATO podmínila mimo jiné právě schválením prodeje nových stíhaček. Administrativa prezidenta Joea Bidena prodej podporovala, formálně o něm Kongres ale vyrozuměla až nyní.

Turecko se schválením přistoupení Švédska k Alianci váhalo déle než rok a půl, což zdůvodňovalo mimo jiné tvrzením, že Stockholm nebere dostatečně vážně obavy Ankary týkající se národní bezpečnosti a poskytuje azyl kurdským povstalcům, které Turecko označuje za teroristy.

Průtahy podle AP frustrovaly Spojené státy i další spojence v NATO. Poslední zemí, která členství Švédska v Alianci musí ratifikovat, je nyní Maďarsko.

Turecko schválilo vstup Švédska do NATO

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám