Hlavní obsah

Demonstranti v Turecku vzali útokem americkou základnu, policie nasadila slzný plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecká policie v neděli rozehnala slzným plynem a vodními děly propalestinskou demonstraci u americké letecké základny ve městě Incirlik na jihovýchodě země. Podle turecké televize NTV se demonstrující pokusili vtrhnout na letištní plochu.

Demonstranti v Turecku vzali útokem americkou základnuVideo: Reuters

 
Článek

Protestující se dožadují uzavření základny, která zde stojí od padesátých let minulého století. Podle NTV se k demonstrantům z nedaleké Adany připojili další z Istanbulu a jiných měst. Policie pro jistotu zablokovala ulice v okolí základny.

Demonstraci nedaleko základny svolala turecká humanitární organizace IHH, která se do povědomí veřejnosti dostala v roce 2010, kdy se pokusila prolomit námořní blokádu Gazy, přičemž se dostala do křížku s izraelskými silami, v důsledku čehož zemřelo 10 aktivistů.

Foto: Twitter Nexta TV

Policie nasadila slzný plyn

Turecký ministr zahraničí Hakan Fidan telefonicky konzultoval situaci v Gaze se svým egyptským a jordánským protějškem. Vyměnili si zejména své názory na „ukončení útoků cílících na civilní obyvatelstvo Gazy“ a dosáhnutí okamžitého příměří.

V evropských městech se konaly propalestinské demonstrace

Evropa

Izrael tvrdí, že míří na členy Hamásu, nikoliv civilisty, a že Hamás používá civilisty jako lidské štíty.

Reklama

Výběr článků

Načítám