Hlavní obsah

Viktor Orbán je velký vůdce Turecka, prohlásil Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý americký prezident Donald Trump v pondělním předvolebním projevu v americkém státě New Hampshire prohlásil, že Viktor Orbán je velký vůdce Turecka. Trump, který usiluje o návrat do Bílého domu, tak zaměnil tureckého prezidenta, kterým je Recep Tayyip Erdogan, za maďarského premiéra Viktora Orbána.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

„Existuje muž, Viktor Orbán, slyšel o něm někdy někdo?“ začal svoji zmatečnou řeč Trump. „Je to pravděpodobně jeden z nejsilnějších vůdců kdekoli na světě. Je to vůdce Turecka,“ dodal.

Zmiňoval také hranici, kterou má mít tato země s Ruskem. Turecko, stejně jako Maďarsko, ovšem s Ruskem nesousedí.

Jak poznamenal list Politico, Trump již dříve chválil Orbána, který je proti migraci a právům LGBTQ, jeho styl vládnutí označuje za „neliberální demokracii“. Bývalý americký prezident Orbána v roce 2019 přivítal v Bílém domě.

Orbán byl zase prvním evropským lídrem, který podpořil Trumpovu prezidentskou kampaň v roce 2016 a blízko k němu má i nyní. Poté, co na bývalého prezidenta bylo podáno trestní oznámení, vyzval ho, aby „pokračoval v boji“, píše Politico.

„Vraťte se, pane prezidente. Učiňte Ameriku opět velkou a přiveďte nám mír,“ prohlásil letos Orbán, který podle britského listu The Guardian dále uvedl, že kdyby byl Trump prezidentem, nebyla by válka na Ukrajině.

Putin válku v Iráku prohrává, přeřekl se Biden

Amerika

Přešlapy prezidentských kandidátů

Bývalý americký prezident Donald Trump se z republikánské kandidátky uchází o prezidentský post i v nadcházejících volbách, které proběhnou příští rok v listopadu. Střetne se v nich s největší pravděpodobností se současným prezidentem Joem Bidenem, který bude kandidovat za Demokraty.

Ani Bidenovi se v minulosti nevyhnuly přeřeky, v červnu si například spletl Ukrajinu s Irákem. Chybu si ale hned uvědomil a opravil se.

„To je těžké říct, ale válku v Iráku zjevně prohrává,“ odpověděl Biden na otázku novinářů, jak si ruský prezident Vladimir Putin vede ve válce na Ukrajině.

Dříve se zase spletl u britského premiéra Rishiho Sunaka, kterého označil za prezidenta. V minulosti mu navíc zkomolil jméno na „Rashee Sanook“, píše Politico.

Biden si založil účet na síti Truth Social. Trumpovi natruc

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám