Hlavní obsah

Pohlaď si mě, vyzývají vesty čtyřnohých zaměstnanců istanbulského letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Létání je pro většinu lidí prostě nejrychlejším způsobem přesunu. Pro některé pasažéry se jedná o vítaný adrenalinový zážitek, jiné naopak tento efektivní způsob přepravy zneklidňuje a stresuje. Především kvůli lidem, kteří si létání příliš neužívají, přišlo istanbulské letiště se službou terapeutických psů, jež si návštěvníci mohou pohladit, aby uklidnili nervy a cítili se lépe.

Psi pomáhají cestujícím na letišti v Istanbulu zvládnout strach z létání.Video: Reuters

 
Článek

Pětice nových „zaměstnanců“ se v prostorách istanbulského letiště pohybuje již několik týdnů a cestující jejich přítomnost kvitují s nadšením. Dokonce s tak velkým, že je plán projekt ještě rozšířit.

„Cestování může být stresující, proto jsme schválili projekt terapeutických psů. Interakce lidí se zvířaty podle výzkumů snižuje míru stresu a úzkosti,“ uvedl podle Reuters Abdulkadir Demirtas z letiště Istanbul.

Přípravou projektu strávili pracovníci letiště šest měsíců a doufají, že se díky pozitivním reakcím od cestujících povede zdvojnásobit počet terapeutických psů korzujících letištěm s trenéry na dvojnásobek, tedy celkem deset uklidňujících huňatých čtvernožců.

Na safari jen do Afriky? Srí Lanka nezůstává černému kontinentu nic dlužna

Cestování

Výcvik trval rok

S výcvikem psů pomáhal i odborník na jejich chování Murat Cengiz Koca. Ten chodí po letišti, respektive se každých pár metrů zastavuje, s Kukim, jedním z pětice stávajících psů.

Jakmile ke Kukimu někdo přistoupí a začne jej hladit, okamžitě si lehne na podlahu a ukáže chlupaté břicho. „Psi, které jsme vybrali, prošli ročním výcvikem, ti, kteří jsou tady, v něm byli úspěšní,“ přiblížil trenér přípravu, kdy se psi mimo jiné odnaučovali reagovat na zvuky letiště a další stimuly.

Podle cestující Anastasie Podmazové byl nápad se psy pomáhajícími zvládat cestovní stres výborný. „Uklidňuje mě to. Miluji zvířata. Je to skvělé,“ uvedla návštěvnice letiště hladíc Kukiho.

Nad kontroverzními zvířecími kavárnami se v Jižní Koreji smráká

Cestování

Ochránci přírody vypustili do Novohradských hor pratury

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám