Hlavní obsah

Turecko ustoupilo, do Černého moře pustí lodě dalších zemí NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změnu postoje Turecka, které dosud odmítalo přes Bospor vpustit vojenské lodě zemí mimo region Černého moře, oznámil web rumunské mutace magazínu Newsweek. Ankara, jež to dosud odmítala s odůvodněním, že by tak porušilo mezinárodní pakt ohledně plavby přes tyto úžiny v době války, nakonec otočila kvůli vidině modernizace a získání nových amerických stíhacích letounů F-16, napsal server. Přes Bospor tak podle něj budou moci proplout i vojenské lodě Británie či Spojených států.

Foto: Profimedia.cz

Rumunská minolovka M 270 zakoupená od Británie

Článek

Turecko se nedávno dohodlo na společném odstraňování min v Černém moři s Bulharskem a Rumunskem. Vojenské lodě zemí mimo region odmítalo přes Bosporu pustit s tím, že by tak porušilo mezinárodní pakt z roku 1936. Takto minulý týden Ankara vysvětlovala, proč nepustí přes Bospor dvě minolovky, jejichž poskytnutí Ukrajině už v prosinci oznámila Británie. Londýn přitom už loni na podzim Rumunsku prodal dvě jiné minolovky.

Zatím se podle Newsweeku k mezinárodní operaci na odstraňování min v Černém moři přidá právě Británie, druhou novou zemí má být Norsko, které kromě pomoci s odminováním poskytne Ukrajině několik menších útočných člunů, napsal rumunský web.

Turecko nepustí do Černého moře minolovky, které darovali Kyjevu Britové

Evropa

Modernizaci a dodávku nových stíhaček F-16, kterou Turecko dlouho vyhlíží, musí teprve schválit americký Kongres. Z článku magazínu Newsweek vyplývá, že rozhodnutí dosud nepadlo, ale že Ankara za vstřícný krok „očekává pozitivní a konkrétní kroky“, pokud jde o dodávku zmíněných letounů.

V aktuálním oznámení o odminovací operaci se tak uvádí, že „iniciativa zůstává otevřena společným akcím a účasti akčních sil“ jiných členských států NATO nacházejícím se mimo oblast Černého moře, podotkl Newsweek. Dohoda mezi Tureckem, Bulharskem a Rumunskem má být podepsána tento týden v Istanbulu. Mise má být podle webu zahájena krátce po podpisu smlouvy.

První nákladní loď z ukrajinského koridoru už pluje v turecké režii

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám