Hlavní obsah

Každý den sdílejte tureckou vlajku, nařídil soud kurdské aktivistce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle tureckého soudu se Rusen Firatová před několika lety dopustila teroristických aktivit, když na sociálních sítích sdílela například fotky s kurdskou vlajkou. Nyní tam musí na svých účtech každý den po dobu jednoho měsíce sdílet vlajku tureckou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soud ve východotureckém městě udělil na konci minulého roku velmi neobvyklý trest. Dostala jej Rusen Firatová, jež je podle některých zdrojů údajně pravnučkou kurdského vůdce, jenž se ve dvacátých letech minulého století podílel na kurdském povstání proti turecké vládě.

Rusen Firatová však nic podobného neorganizovala, podle soudu se provinila tím, že v letech 2015 a 2016 na sociálních sítích zveřejnila snímky, na nichž byla vlajka kurdské regionální vlády v Iráku nebo například leták Abdullaha Ocalana, vůdce zakázané Strany kurdských pracujících. Podle soudu šlo o teroristickou propagandu.

„Ano, byli jsme v Iráku a vyfotili se s vlajkou,“ nezastírala Rusen Firatová u slyšení. Nato se jí však soudce zeptal, zda se někdy fotila také s tureckou vlajkou. A po záporné odpovědi jí nařídil, aby ji tedy po dobu jednoho měsíce každý den sdílela na všech svých účtech na sociálních sítích.

Vedle toho dostala žena také podmínku, jejíž součástí je mimo jiné také každodenní návštěva policejní stanice. Oba tyto tresty pak bude turecká justice svědomitě vymáhat a kontrolovat jejich dodržování, napsal server Balkan Insight s odvoláním na oficiální soudní zápis.

Proti soudnímu rozhodnutí se okamžitě ohradila advokátní komora ve městě Diyarbakir, které je centrem kurdské populace na území Turecka, a na soudce podala žalobu. „Soudci musejí nést odpovědnost za svévolná rozhodnutí, která porušují zákon a překračují své povinnosti,“ píše se v prohlášení kurdských právníků.

Čína cenzuruje fotku atletek v objetí, prý odkazuje na masakr na náměstí Nebeského klidu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám