Hlavní obsah

Otřes mozku, zlomenina v obličeji. Turecko řeší skandál se zbitím fotbalového rozhodčího na hřišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Všechny turecké fotbalové soutěže byly kvůli napadení rozhodčího do odvolání pozastaveny. Na sudího po pondělní remíze 1:1 s Rizesporem zaútočil přímo na hřišti předseda Ankaragücü, kde působí i český obránce Matěj Hanousek. Informovaly o tom zahraniční agentury.

Napadený rozhodčí se zotavuje v nemocnici v Ankaře.Video: Reuters

 
Článek

K incidentu došlo poté, co hostující Rizespor v nastavení vyrovnal. Faruk Koca dal nejprve rozhodčímu pěstí, a když Halil Umut Meler ležel na zemi, kopali do něj ještě nejméně dva členové realizačního týmu domácích.

Sudí skončil s otřesem mozku a menší zlomeninou poblíž oka v nemocnici. „Žádné trvalé následky neponese, nedošlo ani k poškození mozku,“ uvedl primář nemocnice Acibadem Mehmet Yorbulut a dodal, že Meler by měl být ve středu propuštěn.

Svaz ve stínu incidentu rozhodl o razantním kroku. „Rozhodli jsme se do odvolání pozastavit všechny domácí soutěže,“ reagoval svaz na sociálních sítích. „Zodpovědný klub, jeho předseda, činovníci a všichni, kteří rozhodčího napadli, dostanou nejtvrdší možné tresty,“ dodal.

Foto: Depo Photos, Reuters

Napadení rozhodčího v Turecku

„Turecký fotbal dnes večer dostal podlý direkt. Všichni, kteří do toho byli zapletení, za to zaplatí,“ přidal předseda svazu Mehmet Büyükeksi, podle kterého za napadení může dlouhodobý nedostatek respektu vůči rozhodčím.

Fotbalový fanoušek hodil mezi diváky dělobuchy. Zranil otce se synem

Krimi

„Může za to každý, kdo na ně slovně útočil a vyzýval ke zločinnému jednání. Cestu k útoku otevřela nezodpovědná prohlášení klubových předsedů, manažerů, trenérů i televizních komentátorů,“ dodal Büyükeksi.

„Může za to každý, kdo na ně slovně útočil a vyzýval ke zločinnému jednání. Cestu k útoku otevřela nezodpovědná prohlášení klubových předsedů, manažerů, trenérů i televizních komentátorů,“ dodal Büyükeksi.

Na Kocu, který kvůli údajným srdečním problémům také skončil v nemocnici, byl kvůli napadení vydán zatykač a posléze byl spolu s dalšími dvěma podezřelými zadržen. Vinu ale šéf Ankaragücü odmítl.

„Za všechno můžou špatné verdikty a provokace ze strany rozhodčího. Já jsem mu původně pouze chtěl vynadat a plivnout mu do obličeje,“ prohlásil Koca, kterého ale Meler ve výpovědi pro policii obvinil, že mu hrozil smrtí.

„Dal mi pěstí pod levé oko a já jsem spadl. Na zemi mě pak další lidé kopali do hlavy a dalších částí těla. Koca také mně a kolegům řekl: ‚Zničím vás‘. A ke mně pak dodal: ‚A tebe zabiju‘,“ citovala sudího agentura Anadolu.

Na incident, za který se Ankaragücü krátce po utkání omluvilo, reagoval i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Napsal, že „sport je neslučitelný s násilím“. Asociace rozhodčích zase hovořila o „černém večeru pro turecký fotbal“.

Předseda FIFA Infantino označil útok na sudího za nepřijatelný. „Bez rozhodčích není fotbal. Rozhodčí, hráči, fanoušci i zaměstnanci musí být v bezpečí, aby se mohli bavit fotbalem. Obrátím se na relevantní autority, aby zajistily, že tohle bude striktně respektováno na všech úrovních,“ uvedl Infantino.

Ankaragücü, za které nastoupil také bývalý obránce Olomouce nebo Sparty Uroš Radakovič, patří v tabulce jedenácté místo. Rizespor, kde působí exsparťané Martin Minčev s Casperem Höjerem, figuruje na osmé příčce.

Přestřelka při výpovědi rozhodčího. Berbrův obhájce se opřel do soudce

Krimi
Foto: Depo Photos, Reuters

Napadení rozhodčího v Turecku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám