Hlavní obsah

Turkish Airlines zavedly mučednickou slevu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státem většinově vlastněné turecké aerolinky Turkish Airlines zavedly tzv. mučednickou slevu ve výši 50 procent pro příbuzné lidí, kteří položili život za své muslimské náboženské přesvědčení. Informoval o tom server View from the Wing. Letecká společnost není první, kdo takovou slevu zavedl.

Foto: Turkish Airlines

Nabídka slevy pro příbuzné mučedníků na webovém konfigurátoru letenky společnosti Turkish Airlines

Článek

Zmíněné slevy si povšimli někteří lidé na sociálních sítích. Jak dlouho už ji Turkish Airlines nabízí, není jasné. Vzhledem k tomu, že Turecko je v současném izraelsko-palestinském konfliktu na straně palestinského radikálního hnutí Hamás však sleva vzbudila vlnu nevole.

Turkish Airlines jsou z 49,1 procenta vlastněné státem, zbylý podíl patří minoritním akcionářům, jelikož akcie jsou veřejně obchodované. Aerolinky jsou tak považovány za národního dopravce a do určité míry fungují jako státní nástroj, uvádí View from the Wing s tím, že aerolinky obsluhují více zemí než kterákoliv jiná letecká společnost.

Mučednická sleva je určena pro občany Turecka, konkrétně pak pro „matku, otce, manžela/manželku a svobodné děti do 25 let“ veteránů či mučedníků, kteří padli za své náboženské přesvědčení. Výše slevy, jež dosahuje 50 procent na letenku, je podmíněna členstvím ve věrnostním programu. Žádné další dokumenty letecký dopravce nepožaduje. Sleva se vztahuje jen na ekonomickou třídu.

Mučedník, nebo jen padlý voják?

Turecké slovo şehit znamená primárně mučedník, v přeneseném významu se používá i pro padlé vojáky ve službě. Jeho původ je v arabštině, kde slovo šahíd (mučedník, dosl. vyznavač) má jednoznačnou náboženskou konotaci. Příbuzný výraz šaháda označuje muslimské vyznání víry o tom, že není boha kromě Alláha a Muhammad je jeho prorok. Slovem šahíd se v arabském světě označují také pachatelé sebevražedných teroristických útoků. Anglická mutace webu aerolinek slovo nepřekládá jako fallen soldier, tedy padlý voják, nýbrž martyr, tedy opět mučedník v náboženském smyslu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prosazuje tradiční muslimské rodinné hodnoty. To se očekává i od tak prominentních firem, jako jsou letecké společnosti. Začátkem letošního roku tak aerolinky například začaly pilotům umožňovat modlit se v kokpitu.

Sleva pro mučedníky není v letecké dopravě novinkou. Turkish Airlines v tomto ohledu následují jiné společnosti, které už dříve tuto akci začaly nabízet, jmenovitě například Qatar Airways nebo flydubai.

Tři tisíce za tisk letenek. Ryanair se na letišti se seniory nemazlil

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám