Hlavní obsah

Turecko schválilo vstup Švédska do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Turecký parlament v úterý schválil přijetí švédské žádosti o vstup do Severoatlantické aliance (NATO) a poslal dokument zpět prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi ke konečnému podpisu. Informovala o tom agentura Bloomberg. Pro rozšíření Severoatlantické aliance chybí ještě souhlas Maďarska.

Foto: Yves Herman, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Ankara blokovala vstup Švédska do NATO přes rok. Žádost ale nakonec získala veřejnou podporu prezidenta Erdogana, a tak ji turečtí zákonodárci schválili podle agentury Bloomberg poměrem 287 ku 55 hlasům.

Ratifikaci předtím projednal a schválil zahraniční výbor turecké sněmovny.

Vstup Švédska do NATO blokovalo Turecko kvůli výhradám ohledně švédského postupu proti organizacím, které Ankara považuje za teroristické. Jde například o kurdské milice YPG či Stranu kurdských pracujících (PKK).

Švédsko kvůli tomu zpřísnilo své protiteroristické zákony. Turečtí politici také kritizovali švédské úřady, že umožňují veřejné pálení koránu, který je pro muslimy posvátnou knihou.

V uplynulých týdnech rovněž prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval americké vládní představitele, aby v Kongresu zajistili schválení prodeje bojových letounů F-16 Turecku a aby tak učinili souběžně se schválením švédské žádosti v tureckém parlamentu.

Zbývá jen Maďarsko

Pro vstup Švédska do Severoatlantické aliance je zapotřebí ještě souhlas maďarského parlamentu. Maďarský premiér Viktor Orbán pozval kvůli tomu předsedu švédské vlády Ulfa Kristerssona do Budapešti, aby celou věc znovu projednali.

Švédsko se spolu s Finskem rozhodly vstoupit do NATO po ruské invazi na Ukrajinu. Předtím byly obě severské země mnoho desetiletí mimo vojenské pakty.

Finskou žádost Turecko také několik měsíců blokovalo a členem NATO se tato země stala na začátku dubna loňského roku.

Švédsko v NATO? Erdogan má další podmínku, tentokrát kanadskou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám