Hlavní obsah

Střelba v kostele v Istanbulu. Policie zadržela dva muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dva maskovaní ozbrojenci v neděli zaútočili v kostele v Istanbulu během mše a zabili jednoho člověka. Informoval o tom na síti X turecký ministr vnitra Ali Yerlikaya.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Kostel Svaté Marie v Istanbulu

Článek

Ten později oznámil, že policie zadržela dva muže, o kterých se domnívá, že byli útočníky, a považuje je za členy teroristické organizace Islámský stát. Smutek nad útokem v kostele vyjádřil papež František.

Útok se odehrál v 11:40 (9:40 SEČ) v katolickém kostele svaté Marie ve čtvrti Sariyer. Kostel spravují františkánští misionáři vyslaní z Itálie, píše agentura AP.

V neděli večer ministr vnitra Yerlikaya oznámil, že policie zadržela dva z útoku podezřelé muže. „Oba podezřelí jsou cizinci. Jeden z nich je z Tádžikistánu a další z Ruska,“ řekl Yerlikaya pozdě večer SEČ na tiskové konferenci.

„Útok na křesťanskou víru.“ Betlém zapálil přímo v kostele, policie zadržela Maročana

Evropa

Policie se domnívá, že muži patří k teroristické organizaci Islámský stát, která se podle agentur k útoku na sociální síti Telegram přihlásila. Ministr vnitra řekl, že policie při vyšetřování a pátrání po podezřelých zadržela 47 lidí.

Motiv útoku není stále jasný. Podle informací svědků, které cituje agentura AFP, dvojice mužů vnikla do kostela, kde se konala mše za účasti 35 až 40 lidí.

„Po druhém výstřelu přestala zbraň fungovat a útočníci utekli,“ řekl novinářům starosta obvodu Şükrü Genç. Podle něj byl v kostele i polský generální konzul Witold Lesńiak s rodinou. Podle úřadů nebyl nikdo zraněn.

Foto: Dilara Senkaya, Reuters

Interiér kostela, kde došlo ke střelbě

Italská agentura ANSA napsala, že obětí byl zřejmě bezdomovec s tureckým občanstvím, kterého úřady identifikovaly pouze iniciálami C.T. Muž podle tisku zemřel, když se útočníkům postavil.

„Silně tento odporný útok odsuzujeme,“ napsal Yerlikaya v příspěvku na sociální síti. Také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po útoku vyjádřil soustrast pozůstalým a uvedl, že úřady přijaly veškerá nezbytná opatření k nalezení útočníků.

S knězem kostela Erdogan hovořil po telefonu. Istanbulský starosta Ekrem Imamoglu rovněž kondoloval pozůstalým a nabídl pomoc náboženským menšinám ve městě, kde stejně jako v celém Turecku tvoří většinu obyvatel muslimové.

„V tomto městě a v této zemi nejsou menšiny. Všichni jsme skuteční občané,“ uvedl podle AP.

Papež František v reakci na útok uvedl, že vyjadřuje svou „blízkost“ katolické komunitě v Istanbulu.

Italský ministr zahraničí Antonio Tajani na síti X napsal, že italská diplomacie situaci pečlivě sleduje, útok odsoudil a kondoloval pozůstalým. „Jsem si jist, že turecké úřady zatknou pachatele,“ dodal.

Foto: Dilara Senkaya, Reuters

Květiny v katolickém kostele Santa Maria v Istanbulu den po útoku

Izraelský fotbalista měl na ruce vzkaz ke 100 dnům války. „Podněcuje k nenávisti,“ tvrdí Turci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám