Hlavní obsah

Rada bezpečnosti OSN nadržuje Izraeli, stěžuje si Erdogan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu prohlásil, že z Rady bezpečnosti OSN se stala „Rada bezpečnosti pro ochranu a obranu Izraele“, kvůli čemuž vyzval k její reformě. Informuje o tom agentura Reuters, podle které Erdogan dále odsoudil Spojené státy, které navzdory velké podpoře dalších zemí vetovaly návrh rezoluce na příměří v Gaze.

Foto: Profimedia.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na konferenci v Istanbulu

Článek

„Požadavek Rady bezpečnosti OSN na příměří je odmítnut pouze kvůli vetu USA,“ řekl podle agentury Reuters Erdogan na konferenci o lidských právech v Istanbulu. Spravedlivý svět je podle něj možný, ale ne s Amerikou.

„Od 7. října se z Rady bezpečnosti stala Rada pro ochranu a obranu Izraele,“ prohlásil podle listu Al-Arabíja dále Erdogan, aniž by připomněl například rezoluci, ve které Valné shromáždění OSN v listopadu vyzvalo Izrael, aby přestal okupovat syrské Golanské výšiny.

„Rada bezpečnosti OSN musí být reformována,“ zakončil turecký prezident.

Valné shromáždění OSN vyzvalo Izrael, aby přestal okupovat syrské Golanské výšiny

Blízký a Střední východ

Erdogan na konferenci dále uvedl, že Izrael prováděl zvěrstva a masakry, za které se bude stydět celé lidstvo. A mezinárodní instituce a organizace pro lidská práva nepodnikají žádné konkrétní kroky, aby tomu zabránily.

USA vetovaly, Britové se zdrželi

Turecko je členem Severoatlantické aliance (NATO), tedy spojencem USA. Erdogan ale také odmítá zařadit hnutí Hamás mezi teroristické organizace. Ve svém projevu uvedl, že Rada bezpečnosti se stala radou na ochranu a obranu Izraele a Spojené státy stojí při Izraeli svými penězi a vojenským vybavením.

Návrh rezoluce předložený Spojenými arabskými emiráty v pátek neprošel, ačkoli pro něj hlasovalo 13 z 15 členů orgánů OSN. Spojené státy, které jsou spojencem Izraele, ho vetovaly. Británie, která má rovněž právo veta, se hlasování zdržela.

Valné shromáždění OSN naproti tomu už na konci října vyzvalo rezolucí k příměří, aniž by vyzvalo k bezpodmínečnému propuštění rukojmích držených teroristickým hnutím Hamás či neuznalo právo Izraele na sebeobranu. Česká republika jako jedna ze 14 zemí tuto rezoluci nepodpořila.

Upozorňoval na to už dříve

Turecký prezident už loni v březnu, těsně po ruském vpádu na Ukrajinu, uvedl, že Rada bezpečnosti OSN má závažné problémy.

„Kdyby se svět v roce 2014 postavil proti okupaci Ukrajiny (Krymského poloostrova), čelili bychom současným problémům?“ uvedl v březnu Erdogan.

„Ti, kteří v roce 2014 mlčeli ke Krymu, se nyní ozývají. Platí spravedlnost jen pro část světa?“ uvedl s odkazem na anexi Krymského poloostrova.

Podle něj je největším problémem fakt, že Rada bezpečnosti OSN má 15 členů, z  nichž pět je stálých. A právě těchto pět států má právo veta, které podle Erdogana „určuje osud 193 členských států OSN“, což považuje za neférové.

„Když se jedna ze stran konfliktu stane stálým členem a má právo veta, je narušena role Rady bezpečnosti OSN,“ prohlásil tehdy turecký prezident, kterého cituje nezisková organizace The Middle East Monitor.

Největší hrozba je ale podle něj jiná

Za největší hrozby pro lidská práva Erdogan ve svém projevu označil islamofobii a xenofobii, které podle něj „pohlcují západní společnosti jako jedovatý břečťan“.

Stav lidských práv v Turecku pod vedením Erdogana je často kritizován kvůli útokům na vládní kritiky a politické odpůrce, podkopávání nezávislosti soudů a oslabování demokratických institucí. Turecko odstoupilo od Istanbulské úmluvy o prevenci násilí na ženách a neplní rozsudky Evropského soudu pro lidská práva.

Erdogan se odkopal, spojil Švédsko v NATO se schválením prodeje F-16

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám